ANNONS

Svalor utgör en sanitär olägenhet på Stora Ensos kartongfabrik i Fors. Därför har företaget beviljats skyddsjakt på tio svalor.
Foto: Arkiv

Svalor får skjutas vid kartongfabriken

FORS Svalor utgör en sanitär olägenhet på Stora Ensos kartongfabrik i Fors. Därför har företaget beviljats skyddsjakt på tio svalor. “Det är sista åtgärden”, säger platschefen Richard Morén.

Under flera år har Stora Ensos kartongfabrik i Fors haft problem med svalor som håller till i och vid fabriken.

– Det blir som ett skydd för dem, det finns många skrymslen och vrår som de kan gömma sig i. Sedan bajsar de ner på våra produkter. Svalorna utgör en sanitär olägenhet som förstör våra produkter, säger Richard Morén.

Företaget har försökt med flera åtgärder för att få bukt med problemet.
– I första hand så har vi försökt att täta byggnaden, för att inte ge svalorna några möjligheter att ta sig in. Men de tar sig in ändå, bland annat genom olika ventilationsöppningar. Vi har även försökt med reflekterande saker, olika typer av rovdjursljud samt atrapper av rovfåglar, säger Richard Morén.

Fåglarna tar sig också in i företagets utlastningshall.
– När vi öppnar dörrarna till hallen så flyger svalorna in. Det kan vi inte skydda oss från, vi kan inte undvika att öppna upp till utlastningshallen, säger Richard Morén.

I år har problemet hittills inte varit lika stort som tidigare.
– Det beror förmodligen på att svalorna häckar i skogen, säger Richard Morén.

Stora Enso Fors har dock ändå, även i år, sökt och beviljats tillstånd för skyddsjakt på maximalt tio svalor.
– Det är sista åtgärden som vi kan ta till, säger Richard Morén.

Länsstyrelsen Dalarna anser att skyddsjakten inte kommer att påverka svalornas bevarandestatus. Länsstyrelsen anser även att de förebyggande åtgärder som Stora Enso Fors har vidtagit inte har gett önskat resultat.

Under fjolåret sköts åtta svalor i utlastningshallen. I år får skyddsjakten bedrivas fram till och med den 31 augusti. En vecka senare ska företaget lämna en rapport om skyddsjakten till länsstyrelsen.

– Ännu har vi inte behövt skjuta någon svala. Vi har ett par anställda som är jägare, så de kommer att få uppdraget att skjuta svalor om problemet uppstår igen, säger Richard Morén.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Avesta/Norberg) nr 27, 2020.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS