ANNONS

Att vara nära släkt och driva företag fungerar utmärkt för Anna och Åsa. “Det är mest fördelar och vi har ofta jädrigt kul”, säger de.
Foto: Karin Diffner

Svägerskorna startade gårdsbutik i Vassbo

VASSBO. Svägerskorna Anna Lindblom och Åsa Nilsson funderade länge på att starta något tillsammans. Det blev en gårdsbutik med lokalproducerat kött – och inredning. – Det är bra att ha lite bredd för då kan vi locka fler kunder, säger Anna.

Anna Lindblom jobbar till vardags som ekonom på Falu kommun och svägerskan Åsa Nilsson som koordinator på Stjärndistribution i Korsnäs. De bor i Aspeboda respektive Vassbo och där Annas man Bo Nilsson driver jordbruket sedan 1996 och äger det tillsammans med sin bror Pär Nilsson.
– Det var därför vi började att sälja kött. Det ligger ju i tiden med närproducerat och ekologiskt kött, säger Anna.

I drygt ett år har Anna och Åsa sålt köttlådor på beställning och via Reko-ringen i Borlänge och Falun. I våras öppnade de Vassbo gårdsbutik i en av de gamla lärosalarna efter lantbruksskolan. Förutom kött från gården så säljer de också andra närproducerade livsmedel – och inredningsprylar.
– Vi säljer sådant vi själv gillar, helst i jordnära, behagliga färger, säger Åsa.
Varför blev det just inredning?
– Vi gillar det själva och så hade vi besökt många gårdsbutiker och tyckte det verkade fungera, säger Anna.
– Och det är bra med bredd. När det kommer ett par hit går killen direkt till köttdisken medan tjejen tittar på inredningen, fortsätter Åsa.


En del av inredningsprylarna är också tillverkade av lokala hantverkare. Vid intervjun kommer till exempel Borlängehantverkaren Evelin Schmidt dit med sina makraméalster.
– När man vet vem som skapat en vara blir det en helt annan känsla att sälja den. Det är roligare både för oss och för kunderna, säger Anna.

Nu har svägerskorna kunnat trappa ner lite grann på sina vanliga jobb, men det är en bit kvar tills de kan ägna sig på heltid åt butiken.
– Ja, hittills har vi fått lagt ner intäkter å dyra investeringar i kylar och frysar och det är en del kvar, säger Anna.
– Till sommaren vill vi satsa lite mer på utemiljön och göra gårdsbutiken mer som ett utflyktsmål med djur, lekutrustning och trevligare miljö att fika i utomhus, fyller Åsa i.
Hur går det att jobba när ni är så nära släkt?
– Vi har inte blivit osams hittills i alla fall, ha ha. Nej, tvärtom, så har vi faktiskt jädrigt kul även om vi gör något så tråkigt som att åka till tippen, säger Anna.

Fakta/Åsa Nilsson.
Ålder: 54 år.
Bor: I Vassbo.
Familj: Maken Pär, 54, döttrarna Hanna, 28, Emma, 25, och Sofia, 19 år.
Yrke: Egen företagare.
Intressen: Hästar och hundar.

Fakta/ Anna Lindblom.
Ålder: 49 år.
Bor: I Aspeboda.
Familj: Sambon Bo, 53, döttrarna Emma, 23, och Wilma, 21 år.
Yrke: Egen företagare.
Intressen: Djur och natur.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS