ANNONS

Karin Hästö, Jon Bodin, Therese Nylén och Tyge Olsson ser fram emot Historisk Vecka, som i år sker mellan den 31 juli och den 15 augusti. “Suveränt att vi fått till ett så späckat program”, säger Karin Hästö.
Foto: Pär Sönnert

”Suveränt att vi fått till ett så späckat program”

SÄTER. Coronapandemin sätter inte stopp för Historisk Vecka i Säters kommun. Det blir dock några förändringar, bland annat uppmanas besökarna att förboka biljetter och ta med egen stol och matsäck till arrangemangen. – Suveränt att vi fått till ett så späckat program, tycker kultursekreteraren Karin Hästö.

Sitt namn till trots så pågår Historisk Vecka i drygt två veckor, från den 31 juli till den 15 augusti. Programmet inleds med Grängshammars dag, den 31 juli, med en guidad visning i bruksmiljön och ett föredrag av landskapsarkitekt Katharina Henriksson som berättar om hur byggplanen för restaureringen av den engelska parken i Grängshammar ser ut.
– En nyhet i år är att besökarna, i de allra flesta fall, måste förboka biljetter till arrangemangen då det inte kan komma hur mycket folk som helst på grund av restriktionerna. En annan nyhet är att vi lyfter barnverksamheterna i år, säger Karin Hästö.
– Bland annat blir det en interaktiv musikteaterföreställning i Säterdalen med tolv föreställningar med älvan Älvira och trollet Skrutt från Teater Tribus. Det blir en vandring längs fäbodstigen och passar för barn mellan 4 och 7 år, säger Therese Nylén, kultursamordnare.

Även i år kommer Jon Bodin (till vänster) att gestalta sin förfader Drak-Erik som tjänstgjorde som konsthjulsväktare vid Konsthjulet i Sördalen vid Säterdalen. Bilden togs vid Konsthjulet i somras och med på bilden är även Tyge Olsson och Karin Hästö.

Större barn kan vara med i en slöjdworkshop med slöjdaren Viggo Stahle.
– Deltagarna kan låna täljknivar av Viggo. Här måste man anmäla sig och betala en symbolisk summa och först då får man veta var det sker någonstans, så att det inte ska bli för många deltagare. Viggo håller även i en kurs för vuxna, på hembygdsgården i Stora Skedvi den 8 augusti, säger Therese Nylén.
I år blir det extra många aktiviteter vid hembygdsgården i Stora Skedvi.
– Temat är kvinnohistoria, eftersom det i år är 100 år sedan kvinnor fick rösta för första gången. Det kommer att bli utställningar, berättarkvällar och teater. Dessutom kommer Torkel Edström, som är med och inventerar föremål vid hembygdsgården, att hålla ett föredrag om vad föremålen kan säga oss om livet vid fäboden förr i tiden, säger Karin Hästö.

Vid Östra Silvbergs gruva hålls det två konserter med BeatUs, den 13 augusti.

Den 7 augusti sker Säterstampen, dock inte i samma omfattning som tidigare. Det blir ingen marknad eller något skådespel men väl en gårdsvandring mellan några av innergårdarna i Säter.
– Där måste gårdsägarna själva hålla koll så att det inte kommer för många besökare och att de håller avstånd, säger Tyge Olsson, ordförande för Kulturföreningen Säterstampen.
På sin Facebooksida och sin hemsida kommer Säterstampen att lägga ut sju korta nyhetsprogram med nyheter från 100 år sedan, år 1921. Programmen publiceras från den 1 augusti och sju dagar framåt.
Samma dag som Stampen, den 7 augusti, blir det även två turer med Turiståget i centrala Säter. Guiderna heter Jon Bodin och Bengt-Åke ”Skötten” Johansson.
– Vi kommer att guida resenärerna genom Säters stadsområde och berätta om Säters historia från medeltiden och fram till 1900-talet. Vi kommer att berätta om det vi åker förbi, det ska bli väldigt trevligt, säger Jon Bodin, vice ordförande i Säters hembygdsförening.

Han kommer även att leda flera kulturhistoriska vandringar i Säters kommun, både nya och gamla vandringar.
– Bland annat blir det ”Utskogens hemligheter”, sydost om Nisshyttan. En gammal vandring återkommer också. Den går från Solvarbo till Tjärnan i Hedemora kommun och det var den första vandring jag höll i, säger Jon Bodin.

Den 13 augusti uppträder BeatUs vid Östra Silvbergs gruva. De kommer att tolka Beatleslåtar och maximalt 100 biljetter kommer att säljas till de två konserterna.
– Publiken måste ta med egna stolar och egen matsäck. Konserterna blir av oavsett om det regnar, då det inte finns någon lokal att gå in i, så publiken får se till att ha med regnkläder om det regnar, säger Karin Hästö.

Fotnot: Hela programmet för Historisk Vecka finns på www.sater.se

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS