ANNONS

Tommy Jansson, en av arrangörerna av Alpe de Bispberg, 17 kilometers löpning eller promenad mellan Solvarboravinen och Bispbergs klack, hoppas att detta kan arrangeras fler gånger.
Foto: Pär Sönnert

Succé för Alpe de Bispberg – som hoppas på fortsättning

SOLVARBO/BISPBERG Arrangemanget Alpe de Bispberg blev väldigt lyckat i det soliga höstvädret. “Jag var helt lyrisk”, säger Tommy Jansson, en av arrangörerna som nu hoppas på en fortsättning.

Alpe de Bispberg, 17 kilometers löpning eller promenad genom Säterdalens naturreservat, blev en succé. Starten gick vid Solvarboravinen och målet var uppe på Bispbergs klack. Deltagarna kunde springa eller promenera sträckan som innehöll sammanlagt 600 höjdmeter.

– Det blev fantastiskt bra. Vädret var en bidragande orsak. Vi grillade korv på klacken och folk satt i t-shirt och hade ett skönt häng på toppen. Det blev väldigt trevlig, säger Tommy Jansson, som kom med idén till Alpe de Bispberg.

Gick allt som planerat?
– Ja, det var i stort sett inget som gick på tok. Man vet ju aldrig vad som kan hända. Vi var lite oroliga över logistiken vid starten i Solvarboravinen, där det inte ryms så många bilar, men det hade deltagarna löst genom att parkera vid bystugan.

Naturupplevelsen som Säterdalens naturreservat bjöd deltagarna på var väldigt uppskattat.
– Naturen skriftade lite under sträckans gång, från parkkänslan i Säterdalen till fjällkänslan på vägen upp mot Bispbergs klack. Flera av deltagarna bor nära ravinen men hade själva aldrig gått hela sträckan, så de fick upptäcka den nu. Det var ju lite hela grejen, att visa upp hur fint det är här, säger Tommy Jansson som tillsammans med Calle Jansson, Elias Jansson och Sara Granholm utgjorde arrangörsstaben.

– Och vi har haft mycket hjälp av funktionärer och sponsorer. Vi var ett tiotal som hjälptes åt under dagen, med vätskekontroller och annat. Sedan hade vi en följepatrull som plockade ner snitslar och så. Och sponsorerna ställde upp med en massa hjälp och saker. Vi behövde inte direkt truga, de var med på noterna direkt, säger Tommy Jansson.

De märkte även av välvilja hos byborna i Bispberg.
– Någon hade ställt ut högtalare och spelade musik när deltagarna passerade. Och så fick vi använda Tomas Westers mark som parkering. Många deltagare hade ställt bilen vid målet och sedan samåkt till starten.

Blir det en fortsättning nästa år?
– Vi vill gärna fortsätta nästa år. Jag var helt lyrisk när det var klart. Man får så mycket direktkontakt med deltagarna, som uppskattade tävlingen och berömde oss. Folk kom fram och tackade och sade att de vill vara med nästa år igen.

Han påpekar även att det finns möjlighet att bygga ut tävlingen, med olika distanser.
– Man skulle kunna förlägga målgången till Säterdalen, där det finns mer utrymme. Sedan kanske man kan hitta några som spelar livemusik. Det går att bygga ut det här väldigt mycket, vi får se vad vi landar i, säger Tommy Jansson.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 40, 2020.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS