Stri godkände Tysklands nya strömkabel

LUDVIKA. Stri i Ludvika har framgångsrikt typtestat Tysklands nya likströmskabel åt kabeltillverkaren Nexans.

Tysklands energiwende som måste till när kärnkraften avvecklas innebär att förnyelsebar energi från Nordsjön måste transporteras i ellinjer till södra Tyskland. Folkliga protester tvingade fram en helt ny typ av teknisk lösning med högspänd likström, HVDC, i nedgrävda markkablar.
Kabeltillverkaren Nexans i Halden i Norge antog utmaningen att ta fram en ny kabel till de tyska kraftnätsägarna och har kvalificerat sitt nya HVDC-markkabelsystem på 525 kilovolt istället för det kabelsystem som Tysklands kraftnätsbolag 50Hertz, Amprion, TenneT och TransnetBW undersökt på 320 kilovolt.
Under ett ettårigt testprogram med verkliga testförhållanden hor Stri i Ludvika så bevisades att 525 kilovoltskabeln kan överföra 2000 megawatt (som två kärnkraftsreaktorer) från minus 20 grader vintertid till plus 31 grader sommartid.
– Kvalificeringen är ett viktigt genombrott för Nexans både i teknik och på kommersiell nivå. Det illustrerar också fördelarna med Nexans, eftersom vår förmåga att erbjuda fullständiga nyckelfärdiga lösningar med lokalt stöd för teknik, projektledning och installation var en viktig faktor för att erhålla denna kvalifikation, säger Johannes Rothfeld som var strategisk chef för att kvalificera systemet hos de tyska nätägarna.
Stri i Ludvika har elektriska labb och kompetens att testa från 60 graders iskyla som i Sibirien till 70 graders ökenhetta, från snöstorm, de västa havsstormarna med piskande saltvatten till sandstorm.
Stri har investerat 100 miljoner i ett nedgrävt labb där man kan långtidsprova spänningssatta kablar i upp till ett års tid. Det är ett 50 meter långt labb för långtidstest av kraftkablar för typprov på upp till 650 kilovolt växelström och 800 kilovolt likström.

Publicerad i Annonsbladet (LUDVIKA) vecka 13 2019.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS