ANNONS

Mari Qvistberg och Axel Svedlund konstaterar att suget efter villor och fritidshus är, och har varit, stort.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Stort sug efter villor och fritidshus

Det här året har tvingat många att gå ner i arbetstid, men mäklarfirmor verkar ha haft fullt upp. Det bekräftar Mari Qvistberg och Axel Svedlund på Mäklarna Dalarna Bergslagen.

– Ja, vi har haft mycket att göra i sommar så det har inte blivit någon semester att tala om, säger Axel Svedlund.
Under många år jobbade Mari Qvistberg och Axel Svedlund på olika mäklarkontor i Dalarna och Västmanland innan de bestämde sig för att starta firma i egen regi. Det var för cirka 1,5 år sedan dess har det rullat på.
– Vi är ett helt fristående och oberoende av stora kedjor och det är en styrka då vi kan erbjuda en mer flexibel tjänst, säger Axel Svedlund.

Han berättar att de jobbar med olika objekt i Avesta, Fagersta, Hedemora, Norberg och Skinnskatteberg kommun med omnejd
På frågan hur marknaden ser ut och vad som är mest efterfrågat svarar Mari Qvistberg:
– Bostadsbristen ökar efterfrågan på villor och detsamma gäller bostadsrätter. Men bostadsbristen bidrar också till att villaägare som skulle vilja ha ett annat boende tvingas att bo kvar i sitt hus då alternativen är få.

I år har coronan bidragit till att färre reser utomlands och i stället har man fått semestra hemma. Det har också gjort att marknaden för fritidshus ökat i popularitet och priserna har också ökat en del. Mari Qvistberg påpekar att i början av coronautbrottet avvaktade dock fritidshusägare som stod i begrepp att sälja.
– Man ville se hur utvecklingen skulle yttra sig så det blev lite förskjutet. Men sen tog det fart.
Varken Mari eller Axel har märkt någon skillnad på pris- och bostadsutvecklingen i år mot tidigare år vad gäller villor och bostadsrätter.

Är det säljarnas eller köparnas marknad?
– Det är säljarnas marknad eftersom utbudet inte matchar efterfrågan och nyproduktionen är låg, säger Axel Svedlund.
Enligt Svensk mäklarstatistik för augusti har det sålts totalt 28 villor i Norberg de senaste tolv månaderna.
– I områdena runt Avesta och Norberg har vi också en bra marknad för fritidshus, även här är det säljarens marknad, säger Mari Qvistberg.

Hur ser prisutvecklingen ut?
– Det går lite upp och ner och kan skilja från dag till dag vad gäller bostadsrätter medan villor är mer stabilt.
Rent generellt har efterfrågan på bostadsrätter ökat sedan några år tillbaka både i Avesta och Norberg, och därmed även priserna.
– Men priserna ligger fortfarande lite lågt i Norberg i förhållande till Avesta, säger Mari Qvistberg.
– Priserna påverkas också av arbetstillfällen på orten och i närliggande kommuner, säger Axel Svedlund.

På frågan vad köparen vill ha blir svaret att det är läge, storlek och skick som avgör.
– Fina objekt går först. De flesta vill inte ha renoveringsobjekt, i dag finns kanske varken intresse, tid eller kunskap att renovera, säger Axel Svedlund.
Suget efter villor och fritidshus samlar många intressenter och frågan är hur visningarna går till?
– Alla visningar bokas och vi delar upp det för att undvika trängsel. Och det har fungerat jättebra, säger Mari Qvistberg.

FAKTA
Enligt årets bostadsmarknadsenkät som Boverket genomfört har totalt 212 kommuner angett att det är underskott på bostäder. Det motsvarar 74 procent av de 286 kommuner som besvarat frågan.
Trots en kraftig ökning av antalet nybyggda bostäder på senare år är det svårt att tillgodose behovet, främst för nya grupper på bostadsmarknaden. Det gäller till exempel unga, studenter och nyanlända, personer med funktionsnedsättning, men även äldre personer som vill eller behöver byta bostad.

I bostadsmarknadsenkäten som länsstyrelsen i Dalarna redovisar bedömer 12 av 15 kommuner att det råder underskott på bostäder i kommunen som helhet. Tre kommuner – Orsa, Rättvik och Älvdalen – bedömer balans på bostadsmarknaden i kommunen som helhet. Detta jämfört med förra året då enbart Orsa bedömde balans.
För Norberg och Skinnskatteberg i Västmanlands län bedömer man att det är balans på bostadsmarknaden.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS