Ett stort kanotseminarium med drygt 90 deltagare har hållits vid Sjöviks folkhögskola utanför Avesta. Från vänster: Bo Weslien från Sjöviks folkhögskola deltagaren Roger Isberg och Carl Craaford från Friluftsfrämjandet.
Foto: Pär Sönnert

Stort kanotseminarium hölls vid Sjövik

SJÖVIK Ett kanotseminarium med drygt 90 deltagare har hållits vid Sjöviks folkhögskola – Det har skett en kolossal utveckling av kanot- och friluftslivet, tycker deltagaren Roger Isberg.

För andra året genomfördes kanotseminariet vid Sjöviks folkhögskola. Arrangemanget är ett samarbete mellan folkhögskolan, Kanotförbundet och Friluftsfrämjandet.
– Vi driver paddling på olika sätt. Här möts deltagarna direkt, från olika håll. Vi kör efter devisen färd efter förmåga, förklarar Bo Weslien, ansvarig för friluftslivskursen på Sjöviks folkhögskola.
– Från förbundets håll håller vi säkerhetskurser, säger Fredrik Karlsson, utvecklare på Kanotförbundet.
– Och vi är mittemellan då vi dels riktar oss till de som vill lära sig paddling för barn, men även för de som vill hålla på med vuxenturer. Vi jobbar både med traditionellt friluftsliv och med hantverket bakom kanoten, säger Carl Crafoord, verksamhetsansvarig för bland annat kajak inom Friluftsfrämjandet.

Drygt 90 personer deltog i seminariet som stäckte sig över fyra dagar. En av deltagarna var Roger Isberg som tidigare jobbat på folkhögskolan och var med och startade den första kanotkursen där.
– Det här är en fantastisk tillställning. Det har skett en kolossal utveckling av kanot- och friluftslivet de senaste åren. Här är en blandning av kanotkulturer, vilket är intressant. Det är inte bara de som paddlar fors eller paddlar fort utan här möts alla tillsammans, säger Roger Isberg.

Deltagarna på seminariet kom från flera olika länder.
– Och vi har ledare från bland annat England och Irland, säger Fredrik Karlsson.
– Det blir ett varierat program med flera kurser och workshops. Deltagarna kan dock inte vara med på allt utan måste välja bort vissa saker, säger Bo Weslien.

Han upplever det som att intresset för att paddla kanot har ökat.
– För många blir kanot ett livslångt intresse. Man har väldigt roligt helt enkelt. Sedan är kanadensaren är tänkt som ett amfibiefordon från början, att man kan paddla över vatten och sedan bära den på land. Det glömmer man lätt bort, säger Bo Weslien.
Han fortsätter:
– Vi har en tradition av friluftsliv i Sverige, med Allemansrätten som gör att det är lätt att ta sig fram i naturen.
– Men det är viktigt att inte börja reglera friluftslivet, tycker Carl Craaford.

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Norberg) vecka 25 2019.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS