ANNONS

Den 8 maj gick startskottet för Hittaut i Hedemora. Hittaut kan beskrivas som en slags orientering där deltagarna letar efter så kallade checkpoints.
Foto: Pressbild

Stort intresse redan innan Hittaut startade: “Det är ingen tävling”

HEDEMORA Redan innan friskvårdsutmaningen Hittaut i Hedemora hade inletts så märkte arrangörerna av ett väldigt stort intresse. “Folk tjatar om att få börja. Vi har utökat antalet checkpoints från 170 till 218”, säger projektledaren Kjell Lidholm.

Den 8 maj gick startskottet för Hittaut i Hedemora. Det hela handlar om en slags orientering där deltagarna letar efter så kallade checkpoints. Sökandet kan ske digitalt eller med en fysisk karta.
– Sedan registrerar man den kod som finns på varje checkpoint. Det här är ingen tävling utan man kan göra allt i sin egen takt, säger Kjell Lidholm.

Han vill lyfta fram några av de som är inblandade i projektet.
– Erik Almséus, Elin Aura och Hanna Lundberg gör ett jättejobb med detta, liksom Håkan Morelius i Långshyttan. Vi i Hedemora Orienteringsklubb arrangerar detta tillsammans med Långshyttans AIK Orienteringsklubb, säger Kjell Lidholm.

I fjol var det hela 1 300 personer som deltog i Hittaut, i Hedemora.
– Intresset är jättestort så det är inte omöjligt att det kan bli ännu fler i år. Folk ringde i förväg och tjatade om att få börja. Många tror att det skulle börja vid 1 maj, men då det här sker i 50 orter över hela landet så skulle appen bli överbelastad om alla började samtidigt, säger Kjell Lidholm.

Antalet checkpoints har utökats från 170 till 218. Bland annat har områdena Sandsätersbro, Stadssjön (vid sjön Hovran) samt ett område i Garpenberg, längs vägen mot Dormsjö, tillkommit.
– Vi ville locka fler till att upptäcka Stadssjön och den fantastiskt fina slingan som har byggts där. I år har vi även fått med Naturskyddsföreningen som listar ett tiotal områden där de tipsar om fina saker att titta på och uppleva, säger Kjell Lidholm.

Hittaut pågår fram till den 30 september. Sedan plockas checkpointsen ner och alla deltagare deltar i utlottningen av flera priser.
– Vi lottar även ut priser vid varje månadsskifte. De fysiska kartorna ska delas ut i alla brevlådor i kommunen. Jag har noterat att flera på min gata har snackat ihop sig om hur de ska planera sina turer för att hitta kontrollerna, säger Kjell Lidholm.

Det stora intresset innebär dock även en risk för att naturen tar skada när många människor ska ut i naturen.
– Vi har betonat det, att våren är en känslig period för djurlivet och att man måste visa hänsyn till naturen och markägarna. Dessutom har vi märkt ut parkeringsplatser. Vi hoppas att de flesta deltagare sprider ut sig och går försiktigt, att man sköter sig, säger Kjell Lidholm.

Förhoppningen är att Hittaut ska locka fler att upptäcka orienteringssporten.
– Det är vår drivkraft, att detta ska gynna orienteringen. När pandemin lägger sig så kan vi bygga vidare på det här intresset och bjuda in barn och ungdomar till lite specialevents med nya checkpoints, säger Kjell Lidholm.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 19, 2021.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS