Stora Skedvis nya skola lockar

Elever och föräldrar fick dela såväl klassrum som lektion när det bjöds in till öppet hus i Stora Skedvi skola och där de nya lokalerna visades.
Foto: Mikael Eriksson
STORA SKEDVI En julklapp som öppnades lite i förtid. Så kan det öppna hus beskrivas där satsningen på en helt ny skola och idrottshall i Stora Skedvi visades. Till hösten 2018 ska den sista

I samband med Skedvi skolas traditionella luciafirande fick Skedviborna även en möjlighet att bekanta sig med den satsning som gjorts på en ny skola i Stora Skedvi.
Gensvaret lät inte vänta på sig, skolan formligen svämmades över av nyfikna föräldrar, far- och morföräldrar.
– Det är fantastiskt, säger rektor Lena Perrault.
Hon beskriver satsningen som en trestegsraket där den sista delen kommer att stå klart till hösten 2018. I det första raketsteget ingår att den gamla skolbyggnaden från 1956 har blivit införlivad med en helt ny skolbyggnad.
– Vi kallar den Nya Skedvi skola och förskola.

Fyraåriga Signe Hansson ska efter nyår börja på förskolan och hon passade på att bekanta sig lite med den nya miljön.

Den nya skolbyggnaden kommer att inrymma föreskolans elever samt eleverna i årskurserna 1 och 2. Eleverna i årskurserna 3 till 6 kommer att ha sina klassrum i den äldre byggnaden. När eleverna från förskolan i Fäggeby till hösten 2018 flyttat in kommer skolan allt som allt ha runt 170 elever i årskurserna F till 6 samt cirka 100 föreskolelever.
Lena Perrault är entusiastisk när hon visar runt i lokalerna.
– Det har varit lätt att rekrytera personal hit, säger hon.
Det i en tid när det råder stor brist på utbildade pedagoger så har Stora Skedvi det väl förspänt.
För att göra skolan än mer säker har entrén till skolan flyttats och med det har följt att även parkeringsplatserna kommer att flyttas. Därmed kommer man även att kunna separera skolbussarna från föräldrarnas fordon när de ska lämna och hämta sina telningar.
– Vi har haft ett säkerhetstänk.

Rektor Lena Perrault säger att man i den nya matsalen som rymmer 100 platser har utsmyckat den med gamla svart/vita fotografier som ´visar hur det en gång såg ut i Stora Skedvi och vad man jobbade med då.

Den gamla idrottshallen ska byggas om till ett bibliotek, och som ersättning för den gamla idrottshallen kan nu Stora Skedvi ståta med en helt nybyggd fullstor idrottshall med läktare och allt.
Vidare kommer en all-aktivitets-plan att ersätta den gamla hockeyrinken. Även den gamla skolbyggnaden kommer att genomgå en rejäl uppfräschning.
Under utformningen av byggnationerna har personalen fått vara med och tänka till.
– Vi började med ett möte där personalen fick skriva på post-it lappar vad de önskade sig, berättar Lena Perrault.
Med dessa som utgångspunkt arbetade arkitekten fram ett förslag som inkluderade det mesta av det personalen önskade sig. Allt kommer att vara sammanbyggt så det bildar en hästsko. Lena Perrault säger att arkitekten har fått det nya och gamla att harmoniera med varandra till att bli en del av Stora Skedvi. Mycket kraft har lagts på att utforma lokalerna och inreda dem bland annat så att ljudnivån kan hållas nere.

Anthony Dolan, kock, och Camilla Andersson, köksbiträde har fått ett helt nytt kök att laga maten i. Till hösten ska de tillaga runt 300 portioner mat.

Man har även valt att satsa på tekniska lösningar som ska göra det möjligt för eleverna att interagera på lektionerna, ett exempel är att eleverna kan koppla upp sig och sina plattor mot en stor bildskärm i klassrummet och visa hur de arbetat fram olika lösningar.
Notan för satsningen kommer att sluta på lite drygt 90 miljoner kronor.

ANNONS

SENASTE LOKALA NYHETER

LÅNGSHYTTAN. Dalarnas bästa vårdcentral finns i Långshyttan. Än en gång rankas de på första platsen. – Kontinuiteten bland personalen, säger tf verksamhetschef Ulla-Kari Pontén om hemlighet
HEDEMORA. Elin Persson, Matilda Wallén och Saba Hassan som driver UF Sip and Cycle förbereder sig nu inför SM i Ung Företagsamhet.
HEDEMORA/SÄTER. I såväl Hedemora som Säter kommer 1 maj att firas. Årets paroll är "Tillsammans för trygghet".