ANNONS

Den gamla utescenen och stolsförrådet på Nyhammars Folkets hus är på god väg att bli en fritidsgård. I området till vänster i bild planerar Lotta Jansson och styrelsen också att göra ett aktivitetsområde där flera generationer kan träffas.
Foto: Karin Diffner

Stort engagemang för fritidsgården i Nyhammar

Nyhammar. Nu ska unga i Nyhammar få en egen och tillgänglighetsanpassad fritidsgård. – De gör ett hästjobb här på kvällar och helger, säger fritidsledaren Lotta Jansson.

Fritidsgården i Nyhammar har sedan 2009 drivits av Folkets hus-föreningen på uppdrag av kommunen. Tidigare höll ungdomarna till i källaren, men för två år sedan kom kravet på att lokalen måste vara tillgänglighetsanpassad.
– Då sökte styrelsen pengar från Boverket och fick 750 000, berättar Lotta Jansson som är anställd av föreningen.
Ungdomarna har den sista tiden fått dela lokal med annan verksamhet i Folkets hus, men sedan i höstas pågår ett arbete med att bygga en helt egen fritidsgårdslokal.
– Vi bygger in gamla utomhusscenen och ett stolförråd. Då får de en lokal som inte används av någon annan och som vi kan ha pågående arbeten i utan att behöva plocka bort grejorna varje dag, säger Lotta.

Ungdomarna har själva varit med på sådant arbete som de får göra, till exempel spackling och målning. De har också bidragit med många idéer och bestämt hur det ska se ut på toaletterna.
– Men väggarna blir bara grundmålade i vitt nu. Sedan ska nästa årskull få vara med och bestämma kulörer.
Det är inte bara ungdomarna som gjort ett stort jobb, även fritidsledaren har lagt många extratimmar på bygget under vintern.
– Det är för en så bra sak och kan jag bistå mina ungdomar med hjälp som vill jag göra det, säger Lotta.
Vad får du ut av det?
– Ungdomarna ger mig jättemycket energi. Deras livsglädje smittar av sig alldeles enormt. Det är många som klagar på unga och visst gör man en del dumt som ung, men jag tycker vi har fantastiskt fina ungdomar.


Fritidsgården i Nyhammar är också populär och har lockat allt fler ungdomar det senaste året.
– Det kommer unga från hela kommunen och ibland också från andra kommuner. Under lov kan det komma någon från Västerås eller Kopparberg som har släkt här i byarna.
Vad beror det på?
– Det går ju i vågor och kan ha att göra med vem man umgås med eller vem man är kär i, säger Lotta och skrattar.
– Till viss del kan det också bero på att jag hade på problem med en höft under 2018-2019 och att det blev mer fart på mig efter en operation, fortsätter hon.

Den nya fritidsgårdslokalen ska vara klar i höst, men styrelsen räknar med invigning redan i augusti. Planer finns också på att använda en del av den så kallade hundparken bakom Folkets hus till en åldersintegrerad allaktivitetsyta. Det området kan i framtiden utrustas med sådant som utegym, skatebordramp, parkourhinder, grillplats, markspel och graffitivägg.
– Vi vill utveckla den platsen till ett område där flera generationer kan träffas, säger Lotta Jansson.

Fakta/Lotta Jansson
Ålder: 52 år.
Bor: I Nyhammar.
Familj: Man och tre vuxna barn.
Yrke: Fritidsledare och samordnare på Folkets hus.
Intressen: Getter och friluftsliv.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS