Nu är Stora Tuna kyrkas kormatta invigd. Bakom det textila konstverket står Frida Lindberg tillsammans med väverskorna Ebba Bergström och Samantha Gustafsson från Alice Lund Textilier.
Foto: Veronica Rigtorp

Stora Tuna kyrkas nya kormatta på plats

BORLÄNGE. Nu har den nya kormattan i Stora Tuna kyrka invigts. Ett gediget handarbete och samarbete mellan konstnär och väverskor från Alice Lund Textilier.

Kormattan har en väldigt viktig och central del i kyrkorummet. Här finns en möjlighet att blanda tradition och förnyelse, vilket konstnären Frida Lindberg på Alice Lund Textilier har tagit fasta på. Motivet i mattan är ett utsnitt av kyrkans stengrund och har därför fått namnet ”Fundament”. Det är en symbol för kyrkans viktiga funktion i samhället. En grund för människor att stå på, skriver Svenska kyrkan i Borlänge i ett pressmeddelande.
– Stora Tuna kyrka är en så vacker kyrka och landmärke. Vi fastnade för den vackra stengrunden och de vackra färgerna i stengolvet och altartavlan. Vi fångade upp det, tillsammans med det infallande ljuset från kyrkans fönster och lät naturens och bergslagens färger få komma in, berättar Frida Lindberg.

Kormattan beskrivs som en konstnärlig förankring av kyrkans historia och märken från nutid. Foto: Veronica Rigtorp

Resultatet blev ett fantastiskt hantverk som förstärker den redan nu praktfulla stämningen i rummet. En konstnärlig förankring av kyrkans historia och märken från nutid.
Bakom det textila konstverket står Frida Lindberg tillsammans med väverskorna Ebba Bergström och Samantha Gustafsson från Alice Lund Textilier.
– Från skiss till att mattan blev klar ligger många timmars arbete bakom. Det har verkligen krävts ett gott samarbete mellan mig och väverskorna. Ebba har arbetat på ateljén i över 30 och Samantha är relativt ny, vilket har varit en bra kombination för att lyckas med en sådan gemensam handvävning. Mig veterligen har inte rölandstekninken utmanats på detta sätt tidigare, säger Frida.

Ett gott samarbete mellan konstnären Frida Lindberg och väverskorna, har gett mattan dess liv, med berg och dalar. Foto: Veronica Rigtorp

Rölandstekniken innebär att man utgår från ett foto som man förstorar och överför till ett mönster som sedan omformas till ett rutmönster vid ljusbordet.
– Det har varit ett oerhört roligt och spännande arbete och vi är väldigt glada att mattan nu ska tas i bruk. Det känns så högtidligt att den äntligen ska få komma hem, säger Frida med förväntansfull blick och ett stort leende.

Även kyrkoherde Per Henriksson Lerström var förväntansfull inför invigning.
– Den tidigare kormattan har legat på plats sedan 1930 och tjänat ut och förlorat färg. Den nya mattan anknyter på ett teologiskt sätt och det ska bli väldigt spännande att möta människor och få höra vad de tycker, hälsar en mycket nöjd Per.

Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS