ANNONS

Stora Torget i Falun rankas på nionde plats i hela landet när Sveriges vackraste torg koras.
Foto: Sonny Jonasson

Stora Torget är ett av landets vackraste torg – överlägset finast i Dalarna

FALUN Via föreningen Arkitekturupproret har Sveriges vackraste torg röstats fram under december månad. På listan, som toppas av Lilla Torg i Malmö, finns Stora Torget i Falun med på nionde plats, vilket är klart bäst i Dalarna.

De senaste åren har Arkitekturupproret arrangerat omröstningar för att kora Sveriges vackraste stad, Sveriges fulaste stad, Sveriges vackraste byggnad och Sveriges fulaste byggnad. Under hösten 2021 gick det att nominera kandidater till det vackraste torget i landet och under december skedde omröstningen, via Arkitekturupprorets Facebookgrupper och Instagramkonto.

Lagom till jul presenterades topp 100-listan. “Självklart kommer vi också rösta fram Sveriges fulaste torg nästa år”, skriver Arkitekturupproret på sin hemsida.
Torget som fick flest röster blev Lilla Torg i Malmö. För Dalarnas del återfinns Stora Torget i Falun på plats 9, med 659 röster. Stora torget i Hedemora kom på 57:e plats med 142 röster och Rådhustorget i Säter placerade sig på plats 91 med 67 röster.

Så här presenteras Stora torget i Falun på listan:
“Stora torget i Falun är ett sluttande kullerstensbelagt torg i den UNESCO-klassade världsarvsstaden Falun. Världsarvet Falun innefattar gruvan, staden och bergsmansbygden. Falun drabbades trots världsarvet mycket hårt av rivningar som började redan på 1950-talet. Rivningarna av Faluns innerstad ledde till massiva protester som förmodligen utlöstes av rivningen av Selma Lagerlöfs hus på Villavägen. Stora torget är en av de platser som inte fick besök av rivningskulan och den kulturhistoriska bebyggelsen kunde därför räddas. Vid Stora Torget ligger Falu rådhus och Kristine kyrka. I den övre delen, mot Åsgatan och Kristine kyrka, står Engelbrektsmonumentet av Karl Hultström. Det är mycket glädjande att torget inte revs i denna världsunika stad där t.om Falukorven är varumärkesskyddad av EU”.

Topp 10-listan:
1. Malmö – Lilla torg (1611 röster)
2. Karlskrona – Stortorget (1191 röster)
3. Sundsvall – Stora Torget (1125 röster)
4. Landskrona – Rådhustorget (1026 röster)
5. Gamleby torg (929 röster)
6. Söderhamn – Rådhustorget (846 röster)
7. Lidköping – Nya stadens torg (791 röster)
8. Åhus – Gamla torget (738 röster)
9. Falun – Stora Torget (659 röster)
10. Ystad – Stortorget (583 röster)
Totalt antal röster som inkom under december månad var 25 568.

Arkitekturupproret är en ideologiskt obunden ideell folkrörelse som arbetar för vackrare arkitektur, trivsammare städer och mänskligare boendemiljöer.
Arkitekturupproret gör uppror mot vad ett växande antal medborgare anser vara dålig arkitektur och mot den eskalerande förfulningen av våra städer:
Misslyckad nybyggnation med antingen snabbuppförd miljonprogramsarkitektur i repris eller spektakulär dekonstruktivism med migränframkallande fasader.
Återupptagna rivningar av välbyggda, vackra, fullt funktionsdugliga och allmänt uppskattade byggnader från 1700-tal till tidig funkis för att bygga större och högre.
Brutalt avvikande parasitiska påbyggnader, tillbyggnader eller infills i historiska miljöer, vid medeltida kyrkor, på kända märkesbyggnader och t o m i parker!

Källa: www.arkitekturupproret.se


Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Falun) nr 2, 2022.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS