ANNONS

John Sundberg och hunden Kajsa tillbringar mycket tid i Ulvshyttan, men att flytta hit från Västerås med hela familjen är inte aktuellt. “Men vi åker ofta skidor här på helgerna”, säger han.
Foto: Karin Diffner

Stora planer för stugby i Ulvshyttan

Coronapandemin till trots har första året gått bättre än väntat för Romme stugby i Ulvshyttan.

– Det är klart att det har varit lite stormigt, men vi tror på att det här kan bli en destination året runt – även för grannkommunerna, säger John Sundberg, en av ägarna.
John Sundberg och hans vän och kompanjon Daniel Wilson kommer från Västerås och har en bakgrund inom media- och telecombranschen. De hade under ett par år spånat idéer om att starta något eget tillsammans.
– Tanken från början var att hitta tomter nära skidbackar, bygga stugor och hyra ut eller sälja, berättar John.
När han letade efter tomter förra hösten dök plötsligt det gamla behandlingshemmet i Ulvshyttan upp bland till salu-annonserna. Tillsammans åkte de två vännerna upp för att titta på byggnaderna och läget.
– Vi såg direkt potentialen och bestämde oss för att dra iland projektet, säger John.

För drygt ett år sedan lämnades nycklarna över och sedan dess har stuga efter stuga renoverats.
– Tio nya kök har vi satt in under året och så har vi tokhandlat sängar och möbler. Nu har vi 96 bäddar.
Sängarna är fördelade på 13 stugor i olika storlekar. Stuga nummer 14 är snart klar och därefter ska den 15:e och sista renoveras.
– Totalt kommer vi att ha 108 platser.

Att anläggningen fått namnet Romme stugby trots att den ligger i Ulvshyttan beror förstås på att ägarna vintertid vill locka med närheten till Romme Alpin. Redan till sportlovet i fjol hade de också full beläggning av skidåkare.
Men sedan kom coronapandemin och den snöfattiga vinter att göra tillvaron osäker för de nyblivna entreprenörerna.
– Vi hade full beläggning till påsk när Romme Alpin bestämde sig för att stänga. Vi funderade också på att stänga hela anläggningen för säsongen men bestämde oss för att köra ändå, berättar John.
Då hörde ett företag av sig och ville hyra alla stugor och samlingslokalen i en hel månad – och så räddades första vintersäsongen.

Att många valde att semestra på hemmaplan i somras bidrog också till att första året gått bra trots allt.
– Men det som vi inte alls räknat med var att få hyra ut så pass mycket åt företag under lågsäsong som vi gjort, så det har gått bättre än väntat.
Hur mycket har ni omsatt?
– 1,4 miljoner.
Planen är att John ska jobba på heltid med anläggningen, något som han tror går att förverkliga från och med april. I dagarna håller man också på att söka en timanställd som ska hjälpa till vid stugbytesdagarna.
Redan nu samarbetar delägarna med flera föreningar i Säter och Borlänge. Bland annat planeras att anlägga en brygga för fiskebåtar i Ulvsjön tillsammans med Silvbergs fiskevårdsförening och att bygga en droplekpark för mountainbike ihop med Bikes n’ Brains.
Och det finns ännu större planer, enligt John Sundberg, även om han inte vill avslöja dem nu.
– Om allt går i lås, vilket jag tror, så kommer vi att göra något som inte bara lockar turister utan även invånarna i Säter, Borlänge och Smedjebacken, säger han hemlighetsfullt.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS