ANNONS

Låt sommarens bad bli fria från olyckor.
Foto: Veronica Rigtorp

Stora grunda eller små och djupa

DALARNA. Vad vore en svensk sommar utan bad på någon av alla badplatser i hemtrakterna eller på nya ställen, ganska trist eller hur?

Badvett är bra att ha. Svenska Livräddningssällskapet har som devis att ”Ingen ska drunkna på grund av okunskap”. Det är okunskap som är farligt – inte vattnet.
Så gör det kloka och ta del av deras råd och kunskap så blir sommarens bad så mycket lugnare och trevligare för alla och envar. Lägg fokus på säkerhet i och omkring vatten.

På Wikipedia kan man läsa om vad badplatser är, vilket låter som en självklarhet. Men vad är det och vad får man göra där?
En anlagd badplats är en badstrand, oftast en naturlig eller anlagd sandstrand, med tillhörande område invid. Badplatsen är särskilt lämplig eller avpassad för att man där skall kunna simma, bada, solbada och löga sig.
I Sverige sköts offentliga badplatser normalt av kommunen. Kommunala badplatser har någon form av bilparkering eftersom det krävs för att kunna stanna och ta ett dopp. En kommunal badplats brukar som minimum ha brygga, livboj och en tillhörande gräsmatta.

Bada och njut med badvett. Foto: Veronica Rigtorp

Men det finns också badplatser tillgängliga för allmänheten som saknar varje form av anläggning eller underhåll, till exempel naturliga stränder som ligger avsides.
På badplatsens gräsmattor är det tillåtet med lek, men det kan vara tillåtet eller förbjudet att spela boll. Hundar får vanligen inte rastas på badplatsen under badsäsong, men ibland finns det ett särskilt ställe vid sidan om för detta. Inte heller mopedkörning brukar vara tillåtet.
Vanliga installationer på badplatser är dusch, omklädningsrum, hopptorn, camping, kiosk, servering, bajamaja, grillplats och volleybollplan.

Några badplatser i Dalarna.
Avesta: Falkudden, Sandvikabadet, Utsund, Lillsjön.
Borlänge: Masenbadet, Båtstabadet, Långsjön.
Falun: Stångtjärn, Bojsen beach, Kålgården.
Hedemora: Hönsan, Munkenbadet.
Ludvika: Skuthamn, Jägarnäset, Hillängsbadet.
Norberg: Campingbadet.
Smedjebacken: Prästabadet, Villa Gladtjärn.
Säter: Ljustern, Säters camping.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS