Stora Ensos beslut kan rädda Grycksbo

FALUN. Pappersmarknaden för bestruket finpapper är prispressad och så svag att Stora Enso inlett förhandlingar om att stänga en finsk pappersmaskin. Det kan bli Grycksbos räddning.

Pappersmarknaden för bestruket finpapper och både övermättad och prispressad.
Arctic Papers bruk i Grycksbo har haft lönsamhetsproblem sedan 2012 och i slutet av fjolåret så inleddes förhandlingar om att stänga en av pappersbrukets tre maskiner, PM7, 25 anställda berördes.

Stora Enso som fram till 2006 ägde Grycksbo finns på samma marknadssegment med anläggningen i Uleåborg. Stora vill konvertera bruket Uleåborg till förpackningskartong och stänga tillverkningen av bestruket finpapper. Medbestämmandeförhandlingar har inletts där 400 av brukets 600 anställda är berörda och en stängning kan komma i slutet av 2020.

Publicerad i Annonsbladet (Falun) vecka 13 2019.

 

ANNONS

SENASTE LOKALA NYHETER

Hallå där, Kristoffer Andersson, högskolestudent inom film och tv-produktion. En av krafterna i ett av Film i Dalarna prisat ljudteam om filmvärldens subtila lager av magi.
FALUN. Vintjärn, Bjursås, Nusnäs, Tällberg, Östnor, bynamn i Dalarna ja, men det är också namnen på kålrotssorter som har sina rötter i Dalarna och som var med när det sattes världsrekord.
FALUN. Investorägda riskkapitalbolaget EQT köper anrika tågkoppeltillverkaren Dellner Couplers i Vika utanför Falun.