Stora Ensos beslut kan rädda Grycksbo

FALUN. Pappersmarknaden för bestruket finpapper är prispressad och så svag att Stora Enso inlett förhandlingar om att stänga en finsk pappersmaskin. Det kan bli Grycksbos räddning.

Pappersmarknaden för bestruket finpapper och både övermättad och prispressad.
Arctic Papers bruk i Grycksbo har haft lönsamhetsproblem sedan 2012 och i slutet av fjolåret så inleddes förhandlingar om att stänga en av pappersbrukets tre maskiner, PM7, 25 anställda berördes.

Stora Enso som fram till 2006 ägde Grycksbo finns på samma marknadssegment med anläggningen i Uleåborg. Stora vill konvertera bruket Uleåborg till förpackningskartong och stänga tillverkningen av bestruket finpapper. Medbestämmandeförhandlingar har inletts där 400 av brukets 600 anställda är berörda och en stängning kan komma i slutet av 2020.

Publicerad i Annonsbladet (Falun) vecka 13 2019.

 

ANNONS

SENASTE LOKALA NYHETER

FALUN 30, 40, 60, 80. 2020. Nästa år får Faluns landsbygd nya hastighetsgränser. Tongivande faktorer har varit gatans standard, säkerhet och kunskap om hur mycket våld människokroppen tål.
FALUN. Camilla Göras är anestesisjuksköterska och numera även Medicine doktor. Hon har studerat, levererat, disputerat. Och triumferat. Dörren till vårdens komplexa korridorer står på glänt.
GUBBO/FALUN Det råder bostadsbrist i Falun. Den händige kan för egen hand få huset att hända. Linus Johansson bygger bo på en båt. – Det är frihetskänslan jag längtar efter, berättar han.