ANNONS

Stora Enso planerar att lägga ner pappersbruket i Kvarnsveden. 440 personer berörs.
Foto: Karin Diffner

Stora Enso vill lägga ner pappersbruket – 440 anställda berörs

BORLÄNGE. Stora Enso planerar att lägga ner pappersbruket i Kvarnsveden. 440 personer berörs. Även ett bruk i Veitsiluoto i Finland med 670 anställda berörs. – Det är väldigt sorgliga nyheter för vårt företag och våra medarbetare, säger Annica Bresky, vd och koncernchef i Stora Enso.

På tisdagen kom chockbeskedet från Stora Ensos ledning. Man planerar att permanent lägga ner massa- och pappersproduktionen i Kvarnsveden och i Veitsiluoto i Finland.
Orsaken är att pappersefterfrågan har minskat i över ett decennium och ännu mer under pandemin.
“Bruken i Kvarnsveden och Veitsiluoto är båda förlustbringande och deras lönsamhet förväntas bli otillfredsställande även framöver”, skriver Stora Enso i ett pressmeddelande.
Koncernchefen Annica Bresky betonade under en presskonferens senare samma dag att inga beslut kommer att tas förrän efter MBL-förhandlingarna som kommer att inledas nästa vecka.
– Det är med väldigt, väldigt tungt hjärta vi gör det här, men – tro mig – vi har vänt på varje sten och försökt hitta alternativ, säger hon.
I Kvarnsveden berörs anställda både vid pappersmaskinerna, massabruket och kundtjänsten, totalt 440 personer.
– Vi kommer att göra allt vi kan för att stödja vår personal i denna övergång när det gäller nyanställningar, omskolning och vi kommer att samarbeta med det lokala näringslivet och kommunerna, säger Annica Bresky.
De planerade nerläggningarna beräknas förbättra företagets resultat med cirka 35 miljoner euro årligen och genomföras under kvartal tre i år.

Fakta/Kvarnsvedens bruk
Kvarnsvedens bruk som tidigare hette Kvarnsvedens pappersbruk anlades 1898-1900 vid Dalälven i Borlänge för att man skulle kunna använda vattenkraften genom Kvarnsvedens kraftstation.
Bruket var en av de första större skogsindustriella satsningar inom Stora Kopparbergs bergslags AB (nuvarande Stora Enso).
1972 slog KP – som bruket kallas i folkmun – världsrekord i pappersproduktion.
De första pappersmaskinerna anlades vid sekelskiftet. Åren 1903-1904 uppsattes de fyra nya pappersmaskinerna PM3, PM4, PM5 och PM6, varefter årsproduktionen uppgick till 20 005 ton papper.
Pappersbruket har sedan byggts ut flera gånger för att i dagsläget bestå av två pappersmaskiner; PM 10 och PM 12. Dessa maskiner producerar tillsammans över 500 000 ton papper per år.
För närvarande består produktionen av superkalendrerat tidningspapper och förbättrat tidningspapper som används för tidningar, magasin, kataloger, bilagor och detaljhandelsreklam.
Källa: Wikipedia och Stora Enso

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS