ANNONS

Huseyin Dundar har haft många KP-anställda som kunder på restaurangen vid Kvarnforsplan, särskilt före coronapandemin. “Jag hoppas att företaget inte bara dör ut utan att det blir något annat i lokalerna – om det ska läggas ner”, säger han.
Foto: Karin Diffner

Stor osäkerhet om framtiden – men KP-pizzan får vara kvar

KVARNSVEDEN. När PM12 byggdes hade Helenas restaurang så mycket matgäster från KP att krogen döpte en pizza till KP special. Oavsett hur framtiden för pappersbruket ser ut så kommer den att finnas kvar på menyn. – Ja, bruket har ju funnits här i över hundra år och folk är så nostalgiska, säger krögaren Huseyin Dundar.

Huseyin Dundar har drivit restaurangen vid Kvarnforsplan i fyra år, men den har varit i familjens ägo i över 15 år. Därför kommer han väl ihåg tiden runt när pappersmaskin 12 byggdes.
– Då var det många därifrån som var här och åt, berättar han.
Numera är det inte lika många matgäster från KP, men före coronapandemin var det vanligt att skiftlagen gjorde stora pizzabeställningar, särskilt på helgerna.
Hur verksamheten påverkas om pappersbruket läggs ner har Huseyin svårt att sia om.
– Vi får hoppas att det kommer någon annat företag i lokalerna i så fall. Men det är ju väldigt tråkigt om många människor skulle bli utan jobb.

På andra sidan torget ligger Berglunds Optik, ett företag som legat på samma plats sedan Kvarnforsplan byggdes 1959. I dag äger Marie Norströms företaget. Sedan nyheten om Stora Ensos planer på en nedläggning blev känd har det varit det stora samtalsämnet bland kunderna, berättar hon.
– Många är väldigt förvånade och fulla av frågetecken. Det verkar inte som om de haft det på känn.
Vad tänker du själv om planerna?
– Det är jätteledsamt för hela området.
Hur påverkas din verksamhet?
– Man vet ju inte det än. Det beror på hur hela samhället påverkas.
Berglunds Optik är också underleverantör till pappersbruket eftersom man gör alla skyddsglasögon och terminalglasögon till personalen.
– Så i den delen påverkas vi, men det är ändå bara en liten del av vår verksamhet, säger Marie Norström.

Även på Ica Kvarnen har nyheten diskuterats flitigt under veckan, både med kunder och kollegor.
–Det är jättetråkigt för hela Kvarnsveden, personalen och underleverantörerna. Vi hoppas att folk vill bo kvar här, för det är ju ett attraktivt område, säger Christer Vennström som ingår i ledningsgruppen för butiken.
Hur påverkas ni?
– Det är svårt att säga. Man vet ju inte hur många av de anställda som pendlar och stannar till hos oss och handlar på väg till eller från jobbet. Men jag vet att det är många av KP:s underleverantörer som köper mat här på morgonen eller till lunchen.
Christer Vennström ser ändå inte alltför svart på framtiden.
– Vi vet ju ännu inte hur många som drabbas eller om det kan dyka upp något nytt i lokaler. Då kan det ju bli ett uppsving istället, säger han.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS