ANNONS

Fackrepresentanten Therese Lundell berättar att planerna på en flytt länge har oroat personalen på Säters sjukhus. “Många har börjat se sig om efter andra jobb eftersom de inte vill pendla till Falun”, säger hon.
Foto: Karin Diffner

Stor oro bland personal på psykakuten

Frågan om framtiden för psykakuten är något som länge oroat personal på Säters sjukhus.

– Det har varit på gång så länge och skapat en jättestor oro, säger Therese Lundell, skyddsombud och sektionsordförande för Kommunal.
På tisdagen sa hälso- och sjukvårdsnämnden ja till det förslag som innebär att jourmottagningen från Säters sjukhus flyttas till Falun som vi tidigare skrivit om. (S) och (V) reserverade sig mot beslutet och ville se en konsekvensanalys först.
I den nu beslutade flytten ingår åtta-tio vårdplatser. Ännu så länge är det inte bestämt när flytten ska genomföras och hur många tjänster som följer med.
– Jag kan inte svara på det nu. Vi håller på att kartlägga personalen och det finns en del vakanser också, säger Jeanette Hjortsberg som är divisionschef för psykiatrin i länet.

Therese Lundell är en av de anställda som berörs direkt eller indirekt. Hon jobbar på avdelning 90 på Säters sjukhus. Det är en akutpsykiatrisk mottagning som tillsammans med avdelning 93/95 och jourmottagningen – psykakuten – bildar en enhet med 28 vårdplatser och ett 80-tal anställda.
Exakt vad som händer om förslaget att flytta psykakuten från Säter till Falun vet varken fackliga representanter eller personal.
– Nej, vi har inte fått veta hur det här berör oss, säger Therese Lundell.
Osäkerheten i förslaget medför en oro bland personalen.
– Det har ju pratats om en flytt i tio år, men nu är den ju mer konkret.
Vad säger personalen?
– De är väldigt oroliga och många har börjat se sig om efter andra jobb. De har hela sitt liv här i Säter och vill inte pendla till Falun.
Kan du se några fördelar med en flytt till Falun?
– Det är klart att vissa som söker akut psykvård också har somatiska problem som de kan få hjälp med i Falun, men samtidigt är vården så etablerad här.
Vid ett samverkansmöte med alla fackförbund inom vården i Dalarna om frågan enades deltagarna om ett ännu mer omfattande förslag.
– Vi tycker att om man flyttar jourmottagningen från Säter till Falun så är det lika bra att flytta hela allmänpsykiatrin dit, säger Therese Lundell.
Varför det?
– Det är så mycket samarbete mellan jourmottagningen och avdelningarna. Vi är beroende av varandra, så för verksamheten skulle det vara bättre.
I så fall skulle ju 80 jobb försvinna. Hur tror du det skulle innebära för Säter?
– Det vore fruktansvärt tråkigt om så många arbetstillfällen försvann härifrån. Jag och personalen här hoppas verkligen att jourmottagningen blir kvar, säger Therese Lundell, sektionsordförande för Kommunal.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS