ANNONS

I augusti kommer ett kilometerlångt spårbyteståg till Avesta Krylbo. Järnvägsspåret norrut, fram till Hedemora, ska bytas ut. Det handlar om sammanlagt 21 kilometer räls.
Foto: Trafikverket/Pressbild

Stor järnvägssatsning i södra Dalarna

AVESTA/HEDEMORA I augusti startar arbetet med att byta ut järnvägsspåret mellan Avesta och Hedemora. 21 kilometer spår ska bytas ut, under fem veckor.

Arbetet beskrivs av Trafikverket som en av de största järnvägssatsningarna i Dalarna på flera decennier. I augusti kommer ett kilometerlångt spårbyteståg till Avesta Krylbo. Järnvägsspåret norrut, fram till Hedemora, ska bytas ut. Bytet ska ge en mer robust och tillförlitlig järnväg.

Spårbytet beräknas pågå i fem veckor och det handlar om en spårsträcka på 21 kilometer, med start strax norr om Avesta Krylbo station och fram till infarten till Hedemora station. Räls, slipers, makadam och växlar kommer att bytas ut mot nytt material.

– Spårbytet är en av de mer omfattande förbättringarna som skett på Dalabanan, och samtidigt byter vi ut järnvägsbron över Sätervägen i Solvarbo. Det nuvarande spåret närmar sig slutet på sin tekniska livslängd och risken för trafikstörningar ökar. Efter spårbytet får vi en mycket mer driftsäker anläggning, säger Peter Björklund, projektledare på Trafikverket, i ett pressmeddelande.

I mitten av september väntas arbetet vara klart. Förhoppningen är att tågresenärerna ska få en smidigare resa på sträckan. Det kommer att läggas in nya spårväxlar i Snickarbo och Hedemora, vilket ger kortare mötestider för tåg som möts och innebär att resenärerna får kortare väntetider vid stationerna.

– Vi utför arbetet på dag-, kvälls- och nattetid och det kan innebära att det blir ett obehag i form av buller i centrala Avesta. Det kommer att vara kortvarigt eftersom spårbyteståget rör sig förhållandevis fort framåt. Vi kommer att informera de fastighetsägare som vi tror kan bli mer utsatta än övriga, säger Peter Björklund.

Under tiden som spårbytet pågår så kommer järnvägssträckan mellan Avesta och Borlänge att vara avstängd för tågtrafik. För reseinformation hänvisar Trafikverket resenärer till tågbolagen som kör tågtrafik på sträckan.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 15, 2020.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS