Även om minskningen av barngrupperna är liten är både fackrepresentanter och politiker glada för den. “Det är ett steg i rätt riktning”, säger Teresa Nordin (till vänster) från Lärarförbundet här med Matilda Kilström (S) och Eva Forsberg, Kommunal.
Foto: Karin Diffner

Stor glädje över liten minskning i barngrupperna

SMEDJEBACKEN. Nu ska barngrupperna i Smedjebacken minska från högst 18 barn till högst 17 per tre pedagoger. – Det är inte ett jättestort steg, men det är realistiskt och vi är jätteglada att vi kan göra det, säger Matilda Kilström (S) som är ordförande i familje- och utbildningsnämnden.

Det var på nämndens senaste sammanträde som politikerna tog beslut om att minska maxantalet barn per barngrupp. Orsaken är det föds färre barn i Smedjebacken. Hittills i år har det fötts 70 barn medan det före pandemin föddes en bra bit över hundra per år.
– Vi vet inte vad det beror på. Om det har med pandemin att göra eller om det bara är tillfälligt, säger nämndordföranden Matilda Kilström.
– Men därför vill vi ha is i magen och sänker nu maxantalet till 17 i stället för att sänka ännu mer och sedan tvingas öka igen, fortsätter hon.

I verkligheten är de flesta barngrupper i Smedjebacken redan mindre än så, men det varierar från förskola till förskola. Småbarnsgrupperna är oftast mindre, vilket kan betyda att de större barnen får klara sig på färre pedagoger eller större grupper.
– Personalen är väldigt duktig att pussla, berömmer Matilda Kilström.
I ytterområden som Harnäs, Hagge och Vad är barngrupperna generellt sett större än i centrala Smedjebacken.
– Söktrycket är mycket högre där.
Från fackligt håll tycker man att beslutet om mindre barngrupper är ett steg i rätt riktning.
– Gruppstorleken är en av de viktigaste arbetsmiljöfrågorna, både för barn och pedagoger, säger Teresa Nordin som är ordförande i Lärarförbundet i Smedjebacken.

Hon och kollegan Eva Forsberg som representerar Kommunal Södra Dalarna är glada över den dialog de numera för med ansvariga politiker.
– Det märks att Matilda själv är småbarnsförälder och lyssnar på oss, säger Teresa Nordin.
Andra färska satsningar är nybygget av Strandängens förskola som togs i bruk i våras, kompetensutveckling och inköp av arbetskläder och skor till personalen.
– Vi ska också köpa in lekmaterial i år till alla förskolor, säger Matilda Kilström.

Men det finns en hel del kvar på personalens önskelista: Ännu mindre barngrupper, högre potter till lönelyft, fler manliga anställda och – framför allt – utbildad personal. I dag har bara en tredjedel av personalen förskollärarlegitimation.
– Det är en utmaning, för det är en väldig konkurrens om personalen, säger Kilström.
Hur ska ni lyckas locka hit dem?
– Genom att vara en attraktiv arbetsgivare och det är vi till exempel genom minskade barngrupper, att vi har en helt ny förskola och att personalen får arbetskläder.
Ett behov finns också av att rusta flera andra förskolor, men några konkreta planer för det finns inte.
– Nu tittar på skolrenoveringar och har börjat med Röda Bergaskolan.
Så förskolorna får vänta tills skolorna är klara?
– Den frågan ligger mer hos samhällsbyggnadsutskottet, säger Matilda Kilström.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS