ANNONS

Petra Jarnheim och Caroline Österman visar några av de spel som leksaksbutiken i Avesta erbjuder.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Stor efterfrågan på pussel och pyssel hos leksaksbutik och bokhandel

Hemmasittande och distansering har bidragit till att vi pusslar och pysslar som aldrig förr. Det har också märkts i Avestas leksaksbutik och i bokhandeln.
Gunilla Lindgren och Elin Nilson bland en del av utbudet i bokhandeln. “Snart börjar bokrean och förhandsbeställningarna ökar”, säger Gunilla Lindgren som äger bokhandeln i Avesta.
Foto: Rose-Marie Eriksson

– Vissa märken och motiv är svåra att få tag på nu, som exempelvis pussel med Carl Larsson-motiv. Men nu väntar vi in det, säger Petra Jarnheim som driver butiken Lekstugan i Avesta.

Petra startade butiken år 2010 eftersom det inte fanns någon leksaksaffär i Avesta. Hon körde igång i en mindre lokal med en halvtidsanställd och hösten 2012 blev det flytt till större lokal i Avesta Galleria. Idag har hon två anställda, Caroline Österman och Emelie Schef Kvist, och Petra är också ordförande i Avesta Centrumförening.
– Vi har ett bra samarbete i Avesta och handlarna hjälps åt, säger hon.
Petra berättar att förutom pussel har det varit stor efterfrågan på sällskapsspel för både barn och vuxna, och hon hoppas att trenden håller i sig.
– Vuxna har en hel del att välja på här, det finns exempelvis målarböcker för vuxna, spel med mera. Vi har något för alla, från noll till 100 år.

Hur har handeln sett ut?
– Vi har haft färre kunder men de som kommer handlar i stället lite mer. Många har ringt och mejlat hela hösten för att få tips om presenter och julklappar. Vi jobbar ju mycket med Facebook och Instagram och det blir en hjälp för kunden.
På frågan om det är några spel som är speciellt efterfrågade blir svaret:
– Det är frågespel för vuxna och för barn är spelet Vildkatten populärt. För tillfället har vi bara Vildkatten för de minsta barnen, från två år, men det finns ett som är från fem år också, säger Petra Jarnhem som strax ska gå på lunch och blir avbytt av Caroline Österman.
– Jag har jobbat här sedan Petra flyttade in i gallerian 2012, och jag trivs jättebra, säger Caroline Österman innan hon tar hand om en kund som vill få ett paket inslaget.

 

Efter gågatan, en kort bit från Avesta galleria, ligger bokhandeln som Gunilla Lindgren äger och driver sedan 2006. Här märks också coronaeffekten genom ett ökat sug efter såväl böcker som pyssel i olika former.
– Vi sålde mycket pussel redan under hösten och sen har det fortsatt. Sällskapsspel och pyssel säljer alltid kring jul och så var det även förra året, säger Gunilla Lindgren.
Hon berättar att pusseltrenden verkar bestå och hon har också fått förfrågan om att köpa in speciella Beatles-pussel.
– Det var pussel med motiv från skivomslag, bland annat ett som i princip är helt vitt förutom texten “Beatles”. Men det tackade jag nej till.

Annonsbladet besökte bokhandeln veckorna innan jul, och på frågan om hur det gick med julhandeln svarar Gunilla:
– Det var inte så stor skillnad mot tidigare år, det blev bara mer utspritt.
Gunilla Lindgren har två anställda, Annie Norrgård och Elin Nilson, som oftast jobbar ute i butiken. Den här tiden på året är det rätt lugnt och för dagen är det Elin Nilson som är på plats tillsammans med Gunilla Lindgren.
– Nu pågår lite förberedelser inför bokrean som startar den 23 februari. Vi har fått igång vår webbshop, även om den inte är helt klar, men vi kan ta emot förhandsbeställningar och det ökar. Vi har fått in mycket mer förhandsbeställningar i år mot tidigare, säger Gunilla Lindgren.
Böcker, pyssel och pussel – det finns en del man kan göra trots pågående pandemi.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS