ANNONS

Lars-Ove Englén som driver Bad- och toaspecialisten i Falun samt Engléns Rör i Hedemora har drabbats av inbrott i båda butikerna och där tjuvarna varit ute efter en enda sak – förbränningstoaletter. Det sammanlagda värdet på det stulna uppgår till i runda tal 200 000 kronor.
Foto: Mikael Eriksson

Stölder får företagare att stänga butiker

HEDEMORA. Inbrott och stölder får företagaren Lars-Olof Englén att avveckla sina butiker Bad- och toaspecialisten i Falun och Engléns Rör i Hedemora.

Förbränningstoaletter verkar för tillfället bara en åtråvärd vara, i alla fall bland inbrottstjuvar.
Företagaren Lars-Ove Englén har drabbats inte bara en gång utan två. Natten till fredag i förra veckan bröt sig några in i hans butik i Falun och stal där fyra förbränningstoaletter till ett värde av 40 000 kronor styck. Natten efter var det dags för hans butik i Hedemora, där stals en förbränningstoalett.

Inbrottet i Falun upptäcktes av en anställd när den kom till butiken på fredagsmorgonen.
Larmet visade att inbrottet inträffat vid 02.30-tiden och att det var högst kortvarigt. Att det gick så snabbt och att de visste var i lokalerna som toaletterna fanns tyder på att det är ett beställningsjobb och att någon har ha rekat innan.
– Inget annat har de stulit.
Den anställde anmälde direkt på morgonen till polisen, men först vid lunchtid dök det upp en buss med fyra poliser som kikade runt.

I Hedemora löste larmet ut vid 03.30-tiden på lördagen. Tjuvarna har valt rätt dörr dit toaletten stod förvarad. Även här var de snabba.
Lars-Oves bror Kenneth, som har sitt boningshus på samma gårdsplan som butiken, var den som upptäckte inbrottet på morgonen. Han såg att en dörr var uppbruten. Trots närheten märkte han inte av när inbrottet inträffade. Inte heller har några av grannarna märkt av den nattliga aktiviteten. Kenneth anmälde till polisen som kom under förmiddagen.
Lars-Ove Englén säger att toaletterna väger mellan 35 och 40 kilo styck.
– De är otympliga att hantera.

Slutsatsen är att det måste varit fler inblandade och att de färdats i en skåpbil eller en bil med släp.
Även en butik i Ludvika drabbades för ett par veckor sedan av en stöld av en förbränningstoalett.
Detta var inte första gången som Engléns drabbas av inbrott. För tre, fyra år sedan var det två inbrott även då var det förbränningstoaletter som stals.

Lars-Ove Englén har ingen större tilltro till att det blir löst.
– Vi får väl ett brev från polisen där det står att fallet är nedlagt i brist på bevis, säger han uppgivet.
De båda inbrotten har fått honom att fundera över framtiden, och beslut har tagits att avveckla butiken i Falun och även på sikt att stänga butiken i Hedemora.
Är det någon som har något tips får de gärna höra av sig till polisen.

Läs också: Polisen manar butiker till vaksamhet

Publicerad i Annonsbladet (Hedemora/Säter) vecka 33 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS