ANNONS

Karin och Micke Surtmann har tillsammans med sin dotter Johanna gjort det många drömmer om – lämnat storstadsstressen och flyttat ut på landet. Nu har de precis öppnat bageri och konditori i Gamla Brukskontoret i Nyhammar och bor själva på övervåningen. “Närmare till jobbet kan man ju inte ha”.
Foto: Karin Diffner

Stockholmsfamilj hittade hem i Nyhammar

Nyhammar. Vad som i många år var ett skämt och en ouppnåelig dröm har nu blivit verklighet för Stockholmsfamiljen. – Det är många som tycker vi är modiga, säger Karin Surtmann som tillsammans med man och dotter flyttat till Nyhammar och nu öppnat bageri och konditori.

Som barn tillbringade Karin Surtmann ofta somrarna i Nyhammar eftersom hennes pappa Sven Berg är född där.
– Då hade vi en fäbod på Gasenberget, berättar hon med hon dukar fram nybakat rågbröd och häller upp kaffe.
Själv är hon uppvuxen i Järfälla dit pappan flyttade på 1950-talet och träffade Karins mamma Gunhild. Men Karins rötter till Nyhammar är starkt rotade och hon känner tydlig släktskap till trakten efter generationer av förfäder som arbetat på bruket.
– Synd bara att man inte pratar dalmål.
Det säger hon med ett skratt men visar i nästa sekund att hon visst kan använda pappans modersmål – med rätt klang.
– “Rålös” är något han brukade säga och som jag börjat använda.

Även om det är Karin som har rötter i Nyhammar så var det hennes man Micke och dottern Johanna som drev på en flytt till Dalarna. Alla tre hade mer eller mindre tröttnat på att bo i Stockholm och på sina jobb på kontor och som målare.
– Jag räknade ut att jag tillbringade 15 timmar i bil varje vecka med att köra och leta parkeringar – förutom själva jobbet, berättar Johanna.
Att hon dessutom hade ont i kroppen efter åtta års kånkande på färghinkar gjorde också sitt till i beslutet att lämna storstaden. Johanna är – förutom målare – också utbildad bagare och även Micke har ägnat sig åt bakning som hobby. Därför har det i många år pratats i familjen – mer eller mindre på skoj – om att han och Johanna skulle öppna ett bageri, kanske efter att Micke och Karin gått i pension.

Men tanken växte sig allt starkare och familjen började på allvar fundera på att ha ett sommarcafé eller bageri i en lada på landet, kanske i kombination med “vanliga” jobb. De började leta efter objekt och när Micke hittade gamla brukskontoret i Nyhammar blev de andra två först lite förskräckta.
– “Det är ju ett slott”, tänkte jag när jag såg det första gången, berättar Johanna.
Men både hon och Karin blev förälskade i huset och ville både bo och jobba i det.
– Då bestämde vi att satsa fullt ut, berättar Karin.
Nycklarna blev deras förra hösten och sedan har de tre ägnat sig åt att renovera huset. Sedan ett drygt halvår har de också sagt upp sig från sina jobb i Stockholm och ägnat all tid åt att förbereda för sina nya yrkesliv.

Huset har totalrenoverats inuti; de har byggt ett riktigt bageri i gamla disponentkontoret och samtliga rum har fått ny färg och nya tapeter. Johanna har tapetserat varenda rum med olika tapeter i sekelskiftesstil som ska passa huset som byggdes 1916. Möblerna är en blandning av vad som fanns i huset, loppisfynd och skänkta prylar.
– Det finns en del 50-talsmöbler också, så vi håller inte så stenhårt på att det ska vara sekelskiftesstil, säger Karin.

Att familjen är nöjd med sitt beslut och trivs i Dalarna är det ingen tvekan om.
– Det är skönt att få bestämma över sig sjäv. Det kändes nästan lite busigt i början, säger Karin.
Familjen behöver inte heller känna sig ensam eftersom Karins mamma sedan många år bor i Nyhammar och det gör numera också sonen Joakim. Dessutom har familjen lyckats locka dit Mickes föräldrar från Kungsängen.
– De bor tillsammans med oss här på övervåningen, säger han.
– Och min bror är också sugen på att flytta hit.
Familjen har också hunnit lära känna en del av ortsborna.
– Jättemånga har tittat förbi under renoveringen och de tycker det är väldigt positivt att vi förvaltar huset, säger Karin.

Nu återstår bara att se om kunderna också hittar till Gamla Brukskontoret bageri och konditori.
– Vi hoppas förstås på fjällturisterna, men vi vill också att det här ska vara en mötesplats för bygden. På sikt vill vi kunna ha evenemang som pub- och musikkvällar och att folk ska abonnera hela stället eller ett av rummen.
Någon mat planerar familjen Surtmann inte att tillaga utan tänker i första hand utgå från bröd.
– Jag är specialist på bakelser, pappa bakar brödet och mamma gör fina mackor, säger Johanna.
– Och inget ska vara halvfabrikat eller mainstream, fortsätter mamma Karin.

Att de ska tjäna storkovan på sin nya rörelse är det ingen som tror.
– Nej, får vi det att gå runt så är vi glada. Vi har i alla fall ett bättre liv här, säger Micke.
Bageriet kommer till en början att hålla öppet torsdag-söndag – även under jul. Resten av arbetsdagarna går åt till att förbereda produktionen.
– Till sommaren hoppas vi kunna anställa någon, säger Micke.

Fakta/
Ålder: Karin, 57, Micke, 58, och Johanna, 30.
Bor: På övervåningen respektive vindsvåningen till gamla brukskontoret i Nyhammar.
Yrken: Egna företagare. Öppnade Gamla Brukskontoret bageri och konditori den 25 november.
Intresse: Karin gillar träning, naturen och att odla. Micke gillar också träning och att baka. Johanna gillar alla typer av kreativa hantverk som sömnad, keramik, tovning och målning.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS