Inramaren Jenny Nirs, ägarna Mats och P-O Westman och Kenneth Stenholm poserar vid tryckpressen på Stentryckeriet i Vikmanshyttan. Kommande helg, 19-21 november, är det öppet hus i Stentryckeriet med en jubileumsutställning i galleriet på övervåningen.
Foto: Pär Sönnert

Stentryckeriets ägare firar 40 år med en stor jubileumsutställning

VIKMANSHYTTAN I januari är det 40 år sedan bröderna Westman tog över Vikmanshyttans Stentryckeri, som sedan början av 1970-talet huserar i den gamla Konsumbutiken. Detta firas med öppet hus och en jubileumsutställning redan kommande helg. “Jättekul att vi äntligen kan slå upp portarna och välkomna besökare igen”, säger Kenneth Stenholm.

Det är snart 50 år sedan som Rolf Jansson åkte från Nacka till Vikmanshyttan för att titta på en lokal dit han ville flytta sin tryckeriverksamhet. Lokalen i fråga var den tidigare affärsfastigheten Arbetar-Ringen som byggts som Konsumbutik.
– Rolf tog en taxi från Nacka och hit. Väl framme klev han ur bilen och sade “Jag köper det!” utan att ens ha varit in och tittat, berättar Kenneth Stenholm.

Själv var Kenneth i tioårsåldern och stod och tittade med gapande mun när de tunga maskinerna fraktades till orten och lastades in i den gamla Konsumbutiken.
– Rolf ropade mig till sig och undrade om jag ville ha ett jobb. “Du kan få springa ett ärende åt mig om dagen, efter skolan”, sade han och så började min yrkeskarriär. Sedan har man blivit kvar, säger Kenneth Stenholm som tiotalet år senare anställdes av bröderna Westman som då hade tagit över verksamheten.

I januari är det 40 år sedan som bröderna PO och Mats Westman tog över Vikmanshyttans Stentryckeri. Strax efteråt anställde de Kenneth Stenholm (till höger). Det kommande 40-årsjubileet firas med öppet hus och en jubileumsutställning kommande helg, den 19-21 november. Foto: Pär Sönnert

Bröderna i fråga heter Mats och P-O. Den förstnämnde minns tillbaka:
– Jag gick på gymnasiet inne i Hedemora och var skoltrött. Då ringde de från Arbetsförmedlingen om att Rolf Jansson sökte lärlingar till sitt stentryckeri i Vikmanshyttan. Det var en helt ny värld för mig, att gå från skolbänken och hit till tryckeriet där det sprang runt en massa konstnärer i baskrar, säger Mats Westman.

Lillebrodern P-O kom in i verksamheten på samma sätt, när storebror Mats gjorde militärtjänst.
– Sedan gick Rolf Jansson bort och då var det lite oklart vem som skulle ta över. Det slutade med att jag och brorsan fick ta över. Det var stort, vi var ju i 20-årsåldern, säger Mats Westman.

Detta skedde i januari 1982, alltså för snart 40 år sedan. Detta firas med en jubileumsutställning nästa helg, 19-21 november.
– Det kommer att bli både retrospektiv och moderna saker. Blandade verk från de här 40 åren, bland annat träsnitt, litografier och etsningar. Vi försöker få till en utställning för att tillfredsställa den breda publiken. Det blir nog ett 90-tal verk som ställs ut, i galleriet på övervåningen, berättar Kenneth Stenholm.

På Vikmanshyttans Stentryckeri tronar den gigantiska tryckpressen, som tillverkades 1889 av Hugo Koch i Leipzig. “Den togs fram till världsutställningen i Paris 1889 och nu har den funnits här i lilla Vikmanshyttan i snart 50 år. Tekniken är densamma då som nu. Det är rätt fantastiskt när man tänker efter”, säger Kenneth Stenholm. Foto: Pär Sönnert

Stentryckeriet är Sverige och Nordens enda industriella stentryckeri och mängder av konstnärer har under årens lopp besökt verksamheten. Direkt innanför dörren tronar den gigantiska tryckpressen, som är tillverkad av Hugo Koch i Leipzig.
– Den togs fram till världsutställningen i Paris 1889, där Eiffeltornet presenterades. Sedan har den hamnat här i lilla Vikmanshyttan. Tekniken är densamma då som nu, det är helt fantastiskt när man tänker efter, säger Kenneth Stenholm.

Trycket sker på kalksten, med en färg i taget. Efter trycket tvättas stenen av och så får konstnären måla konturerna för nästa färg, direkt på stenen. Detta sker spegelvänt, tack vare en spegel som hjälpmedel för konstnären.
– Som mest har vi tryckt ett konstverk med 16 färger. Det blev alltså totalt 16 stenar, säger Kenneth Stenholm.

Kalksten används i tryckpressen. En färg trycks i taget och sedan tvättas stenen av. Foto: Pär Sönnert

Vid jubileumsutställningen kommande helg kommer konstnären Fredrik Lindberg, från Stockholm, att jobba fram en ny litografi.
– Besökarna som kommer på fredagen kan se hur han börjar sitt arbete och på söndagen är det klart, säger Kenneth Stenholm.

Dessa speglar använder konstnärerna när de är på plats i Stentryckeriet. Eftersom de måste måla spegelvänt på stenarna, som sedan ska pressas i tryckpressen, så kan de via spegeln se hur slutresultatet blir. Foto: Pär Sönnert

De senaste åren har stentryckeriet breddat verksamheten med inramning, vilket Jenny Nirs sköter i ett av rummen i huset. Bland uppdragsgivarna finns Region Uppland, Region Örebro, Regeringskansliet, Riksbanken och Stockholms slott.
– Inramningen har blivit jättestort för oss. Det känns väldigt bra att ha ytterligare ett ben att stå på. Vi kan rama in allt, från stora oljemålningar till små grafiska verk. Vissa saker är så avancerade att vi måste åka ut för att göra arbetet på plats. Statens Konstråd är en annan uppdragsgivare åt oss. Var fjortonde dag går en buss mellan oss och Konstrådet för att lämna och hämta nya saker som ska ramas in, säger Kenneth Stenholm.

Förutom tryckeriet och inramningen sysslar företaget även med förlagsverksamhet och konstförsäljning.
– Vi har även en konstförening med ett 100-tal engagerade medlemmar, berättar P-O Westman.

Kungalitografin finns bara i två exemplar – ett finns på Stentryckeriet i Vikmanshyttan och det andra är i Kungens ägo på Slottet i Stockholm. “Vi pressade den här när kungaparet var här 1996 och jag bad kungaparet att signera den”, säger Kenneth Stenholm. Foto: Pär Sönnert

För 25 år sedan fick Stentryckeriet kungligt besök då både kungen och drottningen gästade verksamheten.
– De skulle vara här i 40 minuter men stannade nästan dubbelt så lång tid. De som var ansvariga för programmet var svettiga över att tiden överskreds. Vi tryckte “Kungalitografin” och jag bad kungaparet att signera den, tillsammans med konstnärerna. Den tavlan finns bara i två exemplar, den ena finns här hos oss och den andra finns på Slottet, säger Kenneth Stenholm.

En trappa upp finns galleriet där jubileumsutställningen kommer att hängas. Bland de permanenta föremålen i galleriet finns en Guldbagge.
– Konstnären Karl Axel Pehrson var kopplad till oss. 1964 fick han uppdraget att ta fram ett pris till Svensk Filmpriset. Det blev Guldbaggen som är emaljerad koppar. Han har deponerat den här Guldbaggen hos oss, för att vi ska kunna visa upp den och berätta dess historia, förklarar Kenneth Stenholm.

Kenneth Stenholm visar upp Guldbaggen som finns i galleriet. “Den har deponerats här av konstnären Karl Axel Pehrson som tog fram den”, säger Kenneth som själv brukar skoja med besökarna om att han fått Guldbaggen för bästa manliga huvudroll. “Då kan de säga ‘Ja, jag tyckte väl att jag kände igen dig från någon film´”, berättar han. Foto: Pär Sönnert

Själv brukar han spela besökarna ett spratt genom att hävda att han fått Guldbaggen i fråga för bästa manliga huvudroll.
– Då kan de säga “Ja, jag tyckte väl att jag kände igen dig från någon film”, berättar Kenneth glatt.

En gång kom skådespelerskan Margaretha Krook på besök till stentryckeriet, i sällskap till en konstnär.
– Hon fick se Guldbaggen och sade till mig att hon själv hade vunnit två Guldbaggar. “Jag använder dem dagligen, som dörrstopp”, berättade hon, säger Kenneth Stenholm.

Karl Axel Pehrson brukade komma till Stentryckeriet en gång om året och stanna en vecka.
– Han lockade alltid med att han skulle bjuda oss på kinamat och bowling om trycket blev bra. Och det blev det ju alltid. Det där blev en morot för oss och var något som vi såg fram emot hela året, minns Kenneth Stenholm.

I början av 1970-talet flyttade Rolf Jansson sitt tryckeri från Nacka till Vikmanshyttan. 1982 tog bröderna Westman över verksamheten. Foto: Pär Sönnert

Efter att ha haft öppet hus siktar Stentryckeriet på att kunna ha en påskutställning, som ställdes in i fjol.
– Det känns jättekul att äntligen få öppna portarna och välkomna besökarna igen, säger Kenneth Stenholm.
– Men givetvis följer vi rekommendationerna som gäller, bland annat att besökarna måste tänka på att hålla avstånd, påpekar P-O Westman.

Vikmanshyttans Stentryckeri har i snart 50 år hållit till i den tidigare affärsfastigheten Arbetar-Ringen, som byggdes som Konsumbutik. Foto: Pär Sönnert

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 46, 2021

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS