ANNONS

Stefan Löfven besökte Tjärna Ängar 2019. Här på promenad genom Tjärna Ängar tillsammans med Jan Bohman kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd i Borlänge och Charlotta Volker fältassistent Tjärna Ängar.
Foto: Veronica Rigtorp

Stefan Löfven slutar – ”Det är ett bra besked”

BORLÄNGE. Stefan Löfven slutar som Socialdemokraternas partiordförande efter partistämman i november. Nu är spekulationerna gång om vilken som kan tänkas ta hem jobbet. Socialdemokraternas ordförande i Borlänge, Erik Nises, säger inga namn, men han vill personligen vill se en ledare som har kunskap om tre saker – industrins utveckling, brottslighet/segregation och bostadsbyggande.

Erik Nises.
Den 22 augusti sommartalade statsminister Stefan Löfven på Runö kursgård inför ett antal inbjuden publik. Talet sändes direkt via Socialdemokraternas Facebooksida, på socialdemokraterna.se samt via Youtube.
Löfven startade med att fika med gästerna, så var den scenprogram med musikunderhållning av Gustaf Norén.
Så var det då dags för Löfven sommartal. Inget konstigt eller märkvärdigt.
Men vad många inte visste var att han också tänkte meddela att han tänkte lämna posten som partiordförande vid partistämman i november. Sommartalet avslutades med orden:
– Jag har här ett besked att lämna. I nästa års valrörelse kommer Socialdemokraterna att ledas av någon annan än mig. Jag har meddelat partiets verkställande utskott och valberednings ordförande att jag vill lämna uppdraget som partiordförande, på partikongressen i november och därefter också bett om att få bli entledigad som statsminister.
Beslutet har mognat fram under en tid, efter att han har varit partiordförande i tio år och sju som statsminister.

Erik Nises, Socialdemokraternas ordförande i Borlänge säger:
– Ett bra besked, med giltiga argument. Det kommer att bli bra för en ny partiordförande och statsminister. Medlemmarna ska ju under partikongressen vässa politiken inför valåret, och den får en ny partiordförande med sig.
Han fortsätter:
– Löfven har gjort ett bra arbete i en svår tid. Vi ska vara tacksam att han tagit på sig uppdraget. Hans största insats är att han räddat många jobb genom ekonomiska stimulanser under pandemin. Säkert var hans erfarenheter från industrikrisen 2008, där det också var yttre faktorer som hotade jobben, avgörande. Han har varit rätt person på rätt plats.
Nu ska distrikten ska nominera förslag på ny ordförande, hur tänker ni där?
– Vi har fått en nomineringsanmodan till distriktet, och kommer att samla våra medlemmar för att höra vad de har för tankar kring en ny ledare för partiet. Sedan skickar vi i Borlänge arbetarkommun detta vidare till distriktet som nominerar.
– Personligen skulle jag vilja ha en ny ordförande som kan länets behov. Framför allt industrins utveckling (med hänvisning till KPs brutala besked), brottslighet och segregation samt bostadsbyggande, förtydligar Erik Nises, ordförande i Socialdemokraterna Borlänge.

Det pratas om dålig transparens i valprocessen?
– Det där förstår jag inte. Vi börjar med att medlemmarna träffas och pratar om vad de vill ha för ledare som kandidater och så nominerar distriktet detta vidare. Som ordförande i lokalföreningen kommer vi att kunna skicka vidare våra medlemmars tankar, åsikter och synpunkter, säger han med viss skärpa.
Han säger också att han förstår varför ingen kliver fram och räcker upp handen och säger ”jag vill bli partiledare”. För det är inte alltid den som gör det som är bäst anpassad för uppdraget.

Vem tar över?
Stefan Löfvens besked har givetvis satte i gång spekulationerna om hans efterträdare. Här är de fem toppkandidaterna som det spekuleras om på riksnivå:
Magdalena Andersson.
Mikael Damberg.
Lena Hallengren.
Ardalan Shekarabi.
Morgan Johansson.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS