Vads stavgångsgrupp hade besök av kommunens hälsofrämjare Solveig Bodare och fysioterapeut Pia Malmqvist samt sjukgymnast Kent Berglund, som gick på en gemensam stavpromenad.
Foto: Veronica Rigtorp

Stavar ger benstyrka i Vad

Trots rejält med minusgrader dyker ett glatt gäng staventusiaster upp vid träffen vid Vads bystuga, för att få matnyttig information om stavgång.

Parkeringen vid bystugan fylls sakta av dem som kommer i bil samt till fots.
En av de första på plats är Tommy Nilsson som packar ur stavarna ur bilen. Han har också tjuvtränat lite, säger han skämtsamt. Faktum är att han är ute och går en hel del i skogen, både med och utan stavar, framkommer under samtalet.
Flera av dem som anländer till bystugan den här dagen är redan flitiga användare av stavar vid gång.
Det här gänget har gått en hel del tidigare, i bystugans regi, som anordnade sju stavgångsträffar under förra hösten.

Gruppen tar intresserat emot informationen från kommunens hälsofrämjare Solveig Bodare och fysioterapeut Pia Malmqvist samt sjukgymnast Kent Berglund.
Trion går igenom praktiska delar och övningar på bystugans parkering, innan gruppen promenerar i väg in på småvägarna i byn. Efter vägen är det inte läge att gå, då stora timmerlastbilar rätt som det är dundrar genom byn.
– Nu när isen lagt sig kan man gå där också, informerar några nytillkomna.
Kent visar hur deltagarna får till rätt grepp om staven. Underifrån och upp ska man ha stavens band, då blir det bäst tryck. Stavens längd ska vara så att armen hamnar i 90 graders vinkel när man håller i staven.

Kent och Pia visar hur deltagarna ska låta stavarna bara hänga och släpa efter sig till en början, för att sedan komma in i naturlig gång med stavarna.
– Stavarna driver oss framåt och ger lite extra benstyrka, förklarar Kent Berglund.
En del teknik blir det, men rörelse är paradnumret, konstaterar Kent Berglund, och genomför uppvärmning med deltagarna där han har genomgång av de övningar som kan vara bra.
De två tittar också på deltagarnas gång för att kunna ge tips om eventuella förbättringar.

Vid tidigare möten med stavgångsgrupper har deltagarna fått skatta ansträngningsgraden enligt Borgskalan.
– Borgskalan mäter ansträngning i talen 6-20, där 6 är ingen ansträngning alls och 20 är max ansträngning, förklarar Pia Malmqvist.
Den tidigare gruppen vid Hagvallen fick skattning efter skalan vid sista träffen, men gruppen i Vad kommer bara att ha en träff med trion och sedan promenera själva, som de redan tidigare gjort många gånger.

Det är en van stavgrupp och många går regelbundet låter det som i samtalen dem emellan.
Pia, Solveig och Kent hinner ge deltagarna mängder av goda råd och tips.
Bland annat att ”ploppen” – gummiplutten längst ned på staven – ska plockas av vid mjukt underlag, och på vid hårt underlag.
– Åtta stavgångsintresserade har anmält sig från andra byar, så vi ska försöka starta en grupp i Hagge, berättar kommunens hälsofrämjare Solveig Bodare avslutningsvis.




[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS