ANNONS

Karam Al-Saudi, Johanna Olsson, Maja Hallström och Mary Zeineddin driver företaget Förändring UF. De har gett ut boken “Berättelser som måste höras”.
Foto: Mikael Eriksson

Starka skildringar segerade på UF-mässan

HEDEMORA Förändring UF vann den lokala UF-mässan i Hedemora. Johanna Olsson, Karam Al-Saudi, Mary Zeineddin och Maja Hallström har tillsammans gett ut en bok med starka skildringar.

Fem UF-företag fanns på plats vid UF-mässan i Centrumgallerian i Hedemora. De fem företagen erbjöd alltifrån biltvätt till sladdförstärkare och en egenskriven bok. Segrare blev Förändring UF som skrivit och gett ut boken “Berättelser som måste höras”. I boken berättar sju personer om sin flykt från krigshärjade områden till Sverige, och sina umbärande under vägen.
– Det var Maja Hallström som kom med idéen, säger Johanna Olsson, vd för UF-företaget.
Förutom Maja och Johanna medverkar även Karam Al-Saudi och Mary Zeineddin i företaget.

De har intervjuat personerna, spelat in deras berättelser och sedan skrivit ned vad som berättades. Det är lärorik men även stundtals skrämmande läsning. En av de intervjuade berättar om att lik och blod var dennes verklighet, en annan om att man inte kunde veta var och när nästa bomb skulle komma, bara att den skulle komma.

Förutom de sju personernas berättelser innehåller boken även ett kapitel om fysisk och psykisk ohälsa samt ett kunskapstest.
– Vi har även kartor som visar de olika flyktvägarna, säger Maja.
Arbete med boken har tagit fyra månader, och då det är första gången som de ger ut en bok har det varit mycket nytt att sätta sig in i. Anna-Maria Nordström har fungerat som mentor och kunnat ge råd hur de ska lägga upp boken.

Bilden på bokens omslag har de fått från släktingar till en avliden palestinsk konstnär.
– Vi frågade om vi fick använda den och de sa ja, säger Maja
På frågan hur de själva har påverkats av arbete med boken svarar Karam:
– Det har gett oss ett större perspektiv hur människor påverkas.

I och med vinsten är Förändring UF klar för Dalafinalen som avgörs senare i vår i Borlänge.
Juryns motivering var “Första priset går till ett företag som klarat av alla fyra tävlingsmomenten bra. Företaget består av fyra skribenter som på kort tid lyckats producera en bok. De vill med boken och ett eget stort socialt engagemang skapa förståelse för flyktingarnas öden.”

I år var juryn sammansatt av representanter från Företagarna, Hedemora Näringsliv, Handelsbanken och Södra Dalarnas Sparbank.

Resultat UF-Mässan:
1. Förändring UF
2. Loving Bracelet UF
3. Saver UF.

Publicerad i Annonsbladet (Hedemora/Säter) vecka 08 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS