ANNONS

Avestabördige konstnären Staffan Lindholm har länge glatt många flanörer i stadsdelen Haga i Göteborg med sina pyttesmå “mus-hus”.
Foto: Privat

Staffans pyttesmå hus sprider glädje

AVESTA Avestabördige konstnären Staffan Lindholm har länge glatt många flanörer i Haga i Göteborg med sina pyttesmå “mus-hus”. – I höst ska jag ställa ut ett litet mus-eum, säger Staffan

Staffan Lindholm bodde i unga år i Avesta men sedan 1986 bor han i Göteborg. För ett par år sedan läste hans dåvarande sambo i tidningen om konstnärsgruppen Anonymouse som fått stor uppmärksamhet för sina pyttesmå så kallade mus-hus i Malmö.
– Sambon undrade om inte jag också kunde bygga sådana hus. Jag hittade inte samma slags gluggar som de hade i Malmö men jag upptäckte att jag kunde bygga små hus vid igenmurade ventilationshål i området Haga, berättar Staffan Lindholm.

Han började med att ställa ut galleriet “Lindys galleri”, en MC-verkstad och så mössens skobutik.
– Men jag var lite naiv och trodde att husen skulle få stå ostörda över nätterna. Någon stal galleriet och så var det någon som sparkade sönder MC-verkstaden, säger Staffan Lindholm.

Restaurangen En Deli Haga åtog sig att ta hand om skobutiksbygget och ställa ut det på morgonen och sedan plocka in det på kvällen.
– Som tack byggde jag en modell av restaurangen som de har inne hos sig, berättar Staffan Lindholm som även bland annat har byggt en ostbutik, en biograf och gymmet “Mus-kler”.
– Jag har även gjort en avbild av en klassisk korvkiosk i Majorna, och modellen finns nu inne i den riktiga korvkiosken. Härnäst ska jag göra klart ett litet mus-eum som ska ställas ut i höst, säger han.

Arbetet med miniatyrerna har mynnat ut i vänskap med en hundägare, vars yorkshireterrier finns avbildad i miniformat.
– Hundägaren blev jätteglad. Dessutom har jag byggt en modell av butiken Mellifiori i närheten, men den modellen ställer jag bara ut på lördagar, så att den får vara i fred. Den modellen är i tre våningar, säger Staffan Lindholm.

Hur lång tid tar det att göra ett mushus?
– Det är svårt att svara på. Detta är inspirationsbetingat och när jag väl kommer i gång så går det snabbt. De minsta kanske tar en vecka och de största en månad.

Några mushus med Avestaanknytning är dock inte aktuellt.
– Jag är så sällan i Avesta så det är svårt att göra något sådant. Det krävs ju att man har god lokalkännedom och det var så länge sedan jag bodde i Avesta, säger Staffan Lindholm, som har nya planer framöver.
– Jag har en del idéer på vad jag ska bygga, men vill ligga lågt med det ett tag till. Jag tror dock att det kommer att bli väldigt uppskattat, säger han.

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Norberg) nr 40 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS