ANNONS

Röda Korset och Dalakuben är delaktiga i arbetet med såväl Inlöparna Falun som Tiskenloppet. “Målet är att avdramatisera träningen, och man hittar vänner för livet”, berättar Kenneth Aldenmyr.
Foto: Sonny Jonasson

Stafett med gemenskap i centrum

FALUN. Finna lagom tempo, finna vänner för livet. Inlöparna Falun och Tiskenloppet mynnar ut i frändskap och friskvård.

Kenneth Aldenmyr har gjort resan från här och tillbaka.
12 år i Stockholm med karriärfokus har bytts tillbaka mot mammas gata, ett lugnare familjeliv och med löpning som harmonisk utpost när tillvaron strypt glädjeflödet.
– Jag har kunnat hitta kraft i löpningen, berättar han.
– När min pappa gick bort blev den ett sätt att ventilera sorgen. Efter en runda i friska luften märkte jag att blev lite lättare att hantera de jobbiga känslorna.

Längs vägen på vägarna närdes planer att inkludera fler i löpningens värld.
– Jag blev inspirerad av en tidigare kollega som dragit i gång en liknande grej i Värmdö , berättar Kenneth Aldenmyr.

Tankegodset bakom Inlöparna Falun har nu blivit verklighet.
– I dagsläget är vi en grupp på cirka 20 personer bestående av nyanlända likväl som folk som bara vill ut och röra på sig. Även personer utan självklar plats i samhället har hittat till oss, fortsätter Kenneth med varm ton.
– Man får riktiga vänner för livet.

Fundamentet i rörelsen är att avdramatisera träningen. När hösten övergick i styggare väderförhållanden vände man blicken mot Lugnets inomhusbanor, men saknade dessvärre ekonomi att hyra in sig där.

Här kommer Röda Korset och Urban Lindblom in i bilden. Välvilliga krafter uppbådades, finansiering för fortsatt fri löpning fixades – och koalitionen födde även idéer om att skapa något mer tillsammans.
– Borde vi inte arrangera ett maraton, kläckte jag ur mig, berättar Urban Lindblom med ett skratt.
“Ja, det är väl klart att vi borde göra det”, svarade en lika entusiastisk Kenneth Aldenmyr.
Sagt och gjort – den 12 maj är det dags för Tiskenloppet.

14 varv runt sjön Tisken ska tillryggaläggas. Varje lag får också bestå av maximalt 14 löpare. Stafett är en grundtanke, men vill man kuta i enmansregi går även det bra.
– Ett stafettlopp som vi vill ska optimera sammanhållning i stället för att maximera prestation, säger Urban Lindblom.
– Det vore roligt att locka ut så mycket publik som möjligt och skapa en liten folkfest, att lyckas inspirera och få alla att känna sig välkomna, utvecklar han.

Anmälan är gratis, och för den som saknar egna löpdojor kommer Dalakuben/Röda Korset att arrangera en skoinsamling vid sitt högkvarter i lokstallarna. Pjucks som sedan delas ut till deltagare i Tiskenloppet.
– Om man ändå vill betala en symbolisk summa i anmälningsavgift eller bistå på annat sätt, så kan jag meddela att allt överskott tillfaller Röda Korsets arbete för kvinnor och barn i Bangladesh, adderar Urban Lindblom.

Kenneth Aldenmyr:
– Inlöparna Falun är en del av projektet “Hej Främling”, som också drivs i bland annat Stockholm, Göteborg och Östersund. Tiskenloppet är vårt försök att skapa ännu fler värden med motion och gemenskap som grund, berättar han.
– Vi hoppas att det här kan bli ett återkommande arrangemang.

Både Kenneth och Urban betonar att vinsten i sig är att hjälpa varandra.
– Mentaliteten som genomsyrar hela loppet ska vara “jag tar ett extra varv för er”, säger Urban Lindblom.

Fakta Tiskenloppet:
Den 12 maji Falun, starten går vid Tiskenparkeringen.
14 varv runt sjön Tisken i Falun, vilket motsvarar cirka 42 km. Spring loppet som ett lag i stafett eller enskilt som en marathon.
Funktionärer och Första Hjälpen-team finns på plats. Löpare bjuds på dricka och frukt.

Publicerad i Annonsbladet vecka 13 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS