I över 30 år har ABB-skyltarna varit kännetecken för Ludvika. En av de största sitter tolv våningar upp på huvudkontoret och inspekteras här av säkerhetschefen Janne Fagerheim. Men nu ska skyltarna bort när företaget byter namn och logotyp – ett mastodontarbete som tar minst ett år.
Foto: Karin Diffner

Stadsbilden ändras när ABB tar ner skylten

LUDVIKA. Nu försvinner snart alla ABB-skyltar i Ludvika för att bytas ut mot nya med texten Hitachi på. Det blir fjärde gången som företaget byter namn sedan 1900. – Det blir enklare, tydligare och speglar vår verksamhet bättre, säger Tobias Hansson som är platschef i Ludvika.

Företagets historia i Ludvika går tillbaka till slutet av 1800-talet då några gruvägare gick samman för att få elektricitet till gruvorna.
– 1893 gjordes den första trefasöverföringen, från Hällsjön till Grängesbergs gruva. Tio kilometer känns inte så långt i dag, men vi var först i världen att ta de här stegen, säger Tobias Hansson.

Han är platschef i Ludvika på företaget som från och med den 13 oktober heter Hitachi Energy. I ett konferensrum på elfte våningen i företagets huvudkontor berättar han om bakgrunden till namnbytet och företaget. Han berättar om ursprunget i Ludvika, Elektriska Magnet AB, som bildades 1900.
– Mycket handlade redan då om att förflytta el och kraft, men man höll också på med sådant som lampor, brödrostar och strykjärn.
1916 köptes företaget upp av Asea som 1988 gick ihop med Brown Boveri och bildade ABB.
– Under alla år har vi varit världsledande när det gäller innovation och teknik på området, säger Tobias Hansson.

Han tittar ut över det gigantiska fabriksområdet vid Väsmans strand och förklarar att där finns allt som behövs för att skapa och sälja kraftöverföring; där finns de som konstruerar, producerar, installerar och servar. Dessutom finns där människor som håller på med R & D (research and developement), vilket betyder forskning och utvecklingsarbete samt olika supportfunktioner.
– Vår styrka är att vi här i Ludvika har hela kedjan och det är unikt både för Hitachi och för branschen.

Sedan i fjol har företaget hetat Hitachi ABB Power Grids. Då bildade företagen Hitachi och ABB ett så kallat joint venture (samriskföretag) där Hitachi äger 80,1 procent av bolaget och ABB resten.
– Vi gör nu en resa in i Hitachi; vi ska ställa om och hitta synergier som gör att ett plus ett blir mer än två. Vi är på väg men inte riktigt framme än.
Fortfarande är ägarförhållandena desamma, men namnet ABB försvinner och även orden Power Grids som betyder elnät.
– Det blir för begränsande eftersom vi jobbar allt mer brett med energifrågor; vi tar ett allt större ansvar för att bidra till att världen bli grönare och mer fossilfri.

Tobias Hansson har arbetat på företaget i 20 år och tycker att det aldrig varit mer spännande än nu.
– Det händer så oerhört mycket och vi har så många spännande projekt på gång.
Förutom att förflytta stora mängder elektricitet långa avstånd handlar det också om att arbeta för omställningen mot elektrifierade transporter och att utveckla produkter för smarta industrier och elnät.
– Vi står inför en el-revolution, säger han.

Även om det officiella namnbytet precis har skett, så kommer det att ta tid innan det märks för gemene Ludvikabo. Vad det kostar att byta alla skyltar, loggor, broschyrer, arbetskläder och andra produkter är svårt att säga. Inte heller hur många byten det handlar om. Bara att det är väldigt många.
– Särskilt här inne har vi varit duktiga på att tapetsera med vår logga, konstaterar platschefen.

Ansvariga tror att det kommer att ta minst ett år innan det mesta är bytt. Någon form av jippo kommer det också att bli under året, kanske när de stora skyltarna från huvudkontorets tak byts ut. Men vad som ska hända och när det blir är inte bestämt än.
– Det finns idéer, men vi är inte där än, säger Tobias Hansson.
Hur lång tid tror du det tar innan folk slutar säga ABB?
– Jättebra fråga. Det tar nog ett bra tag eftersom det är så djupt rotat. Fortfarande säger en del Asea och en stor grupp kommer nog fortsätta att ofta säga ABB. Men det är mänskligt. Det finns ju en lång och bra historia både med Asea och ABB.

Fakta/Hitachi Energy
I Ludvika har företaget cirka 2 700 anställda, men har ett stort rekryteringsbehov på flera hundra personer de kommande åren. Dessutom sysselsätter företaget ett antal konsultfirmor och underleverantörer i Ludvika och i regionen. Totalt har Hitachi Energy runt 4 000 anställda i Sverige.
Företaget finns sammanlagt i 90 olika länder där totalt ungefär 36 000 personer jobbar. Huvudkontoret finns i Zürich i Schweiz.

 

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS