ANNONS

SSAB bekräftar samtal med Tata Steel

BORLÄNGE SSAB bekräftar nu att de för samtal med Tata Steel om ett förvärv av verksamheten i Nederländerna med 9000 anställda.

I ett pressmeddelande skriver SSAB:

SSAB bekräftar att man för diskussioner med Tata Steel Group gällande ett möjligt förvärv av Tata Steel Europas stålverk i IJmuiden inklusive ett antal relaterade distributions- och bearbetningsanläggningar.

SSAB har deltagit i flera olika diskussioner beträffande konsolidering av europeisk stålindustri. Diskussionerna med Tata pågår, men inga beslut är fattade. Det är inte säkert att en transaktion verkligen kan komma att genomföras, eller hur villkoren för en potentiell transaktion skulle se ut. Ytterligare information kommer att lämnas så snart eventuella beslut har fattats.

Tatas koncernledning bekräftar att de inlett diskussioner med SSAB efter att SSAB tagit initiativ om att förvärva Tata Steels nederländska verksamhet. Tata har därefter också inlett diskussioner med förvaltningsrådet och styrelsen för Tata Steel Netherlands, processen kommer att gå vidare till nästa steg inklusive due diligence och samråd med intressenter.

Tata har också inlett processen för att separera Tata Steel Nederländerna och Tata Steel UK, som SSAB inte är intresserad av.

Koushik Chatterjee, en av Tatas VDar och finansdirektör säger i Tatas pressmeddelande:

”Baserat på de diskussioner som initierats av SSAB Sweden om ett potentiellt förvärv av Tata Steel Nederländerna kommer vi att genomföra en vederbörlig process och gå vidare till nästa steg inklusive konsultation och due diligens”.

IJmuiden producerar mer än 7 miljoner ton högkvalitativt och belagt stål i form av rullar. Stålet från IJmuiden används huvudsakligen inom fordons-, bygg-, teknik- och förpackningsindustrin. Materialet används vidare i batterier, rör, industrifordon och i vitvaror, såsom kylskåp och spisar. Tata Nederländerna hade innan ett  pågående sparprogram som omfattar1000 anställda runt 9000 anställda.

Stål och valsverken i IJmuiden grundades 1918. 1999 gick företaget samman med British Steel och namnet ändrades till Corus som sedan 2007 varit en del av Tata Steel i Europa.

Den holländska premiärministern Mark Rutte välkomnade nyheterna och sa att ett övertagande av SSAB skulle kunna förbättra utsikterna för IJmuiden och bidra till att göra produktionen där mer hållbar:

”Vid första anblicken kan detta vara en attraktiv kombination,” sa Rutte till Reuters.

Sedan 1927 har LKAB levererat järnmalm, numera huvudsakligen pellets till stålverken i IJmuidien. Statliga LKAB är största ägare i SSAB med en röstandel på 10.5 procent.

SSAB har 14 300 anställda, varav 1700 i Borlänge och en  årskapacitet på 8,8 miljoner ton stål.

Fakta Due diligence

När man köper ett företag besiktigar man först det. I sin företagsbesiktning ska man vara skäligt aktsam, vilket motsvaras av termen ”due diligence”. Förutom att undersöka företaget, ska företaget värderas korrekt av professionella inom området och avtal noggrant upprättas.

 

bo.joffer@annonsbladet.com

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS