ANNONS

Karin Graaf springer Lidingöloppets tjejmil 2018. På den stora bilden bakom henne ses dottern Emma och Emmas fästman, Simon.
Foto: privat

Springer med hjärtat i fokus

Karin Graaf i Ludvika lever med hjärtsvikt och pacemaker. Karin delar gärna med sig av sin historia för att hjälpa andra i liknande situationer.

– På våren 2019 fick jag erbjudande om att få en pacemaker eftersom mitt hjärta hade sämre kapacitet än en 80-årings och jag vara då inte 60 år fyllda, berättar Karin Graaf.
På alla hjärtans dag den 14 februari var Karin en av de 1 300 som sprang loppet Love Run. Ett digitalt lopp för att stötta Hjärt-Lungfonden.

I Sverige lever två miljoner människor med någon form av hjärt-kärlsjukdom, som också är den vanligaste dödsorsaken i dag. Loppet Love Run samlade in 42 781 kronor till Hjärt-Lungfonden.
Karin Graaf är lite över 60 år fyllda och arbetar som undersköterska på ett äldreboende. Hon är född och uppvuxen i Ludvika men bor nu på en gård i en liten by tre mil därifrån. Här finns alltid något hon kan göra.
– Jag är farmor till två barnbarn och nybliven mormor till två barnbarn, säger hon stolt.
– För några år sedan började jag att träna för att kunna tävla i triathlon. Jag blev så inspirerad av att se dem som kom i mål på det som kallas för Hero hour på en Ironman-tävling i Kalmar, där vår dotter deltog. Tänkte lite då att ”hur svårt kan det vara”. Men det har jag nu lagt lite åt sidan för det är jättesvårt.

Karin började träna och det gick ganska bra till en viss gräns, sen blev det inga förbättringar. Hon orkade helt enkelt inte, det tog stopp. Till en början trodde hon att det var ansträngningsastma, men medicinen hon fick hjälpte inte. Efter många turer till vårdcentralen fick Karin så en läkare som ville utreda hennes problem ordentligt.
– Jag fick göra en andningskoll, lungröntgen, arbets-EKG och ultraljud. Då upptäcktes det att jag hade hjärtsvikt och att mitt hjärta arbetade lite hur som helst, det vill säga förmak och kammare arbetade i otakt.

En magnetröntgen gjordes för att se varför hon hade fått hjärtsvikt, då Karin ju inte var så gammal. Misstanke om att hon haft en hjärtinfarkt fanns. Men de kunde inte se orsaken till detta. Så kanske är det ärftligt, ingen vet.
– Året efter, 2019 på våren, fick jag erbjudande om att få en pacemaker eftersom mitt hjärta hade sämre kapacitet än en 80-årings och jag var då inte 60 år fyllda, och tränade kondition några gånger i veckan. Alltså egentligen alldeles för ung för att ha hjärtsvikt. Jag ville gärna ha pacemaker för jag orkade allt mindre, till och med i vardagen.

Till exempel var Karin tvungen att vila lite när hon kom hem från jobbet. Men hon fortsatte med konditionsidrott, med allt sämre resultat, i stället för bättre som är det logiska när man tränar. Hösten 2019 sattes en pacemaker med tre elektroder in.
– Efter en månad fick jag börja röra på mig, det vill säga springa lite, och det var hur härligt som helst. Jag orkade snart springa fem kilometer utan att få andnöd. Jag kunde leka med min valp utan att bli helt slut. Underbart helt enkelt. Jag förstår nu efter att fått hjälp hur dålig jag egentligen var och har haft svårt att acceptera att jag faktiskt är hjärtsjuk.

Att Karin nu sprungit fem kilometer i Love Run till förmån för Hjärt-Lungfonden och forskningen inom detta område är för henne en självklarhet. Det är ju tack vare den som hon kan leva ett så aktivt liv som hon vill.
– Jag hoppas att fler kan få hjälp och att de kan få fram ännu smidigare, små och lätta dosor, avslutar Karin Graaf sin berättelse.

Karin och hennes yngsta dotter Veronica deltar i ett träningstriathlonlopp 2019. Foto: Privat

Love Run
Den 14 februari gick loppet Love Run. Ett virtuellt lopp för att stötta Hjärt-Lungfonden. I Sverige lever två miljoner människor med någon form av hjärt-kärlsjukdom, som också är den vanligaste dödsorsaken i dag.
Loppet är 100 procent digitalt och man springer där man är. Deltagarna springer alltså tillsammans med andra över hela landet, men ändå inte.
När engagemanget summerats slutar den totala donationen till Hjärt-Lungfonden på hela 42 871 kronor som arrangörerna stolt kommer skänka i loppets namn.

Hjärt-Lungfonden
Hjärt-Lungfonden är den största fristående finansiären av svensk hjärt- och lungforskning vid Sveriges universitetssjukhus.
En stor del av hjärt- och lungforskningen i Sverige är beroende av gåvor från svenska folket till Hjärt-Lungfonden.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS