ANNONS

Andreas Westholm, platschef NKT Falun, Anna Wångmar, HR-chef IKEA och Mia Eriksson, plats- och produktionschef SSAB Borlänge i unikt samarbete med språkpraktik på mångfaldens IKEA och sommarjobb i industrin.
Foto: Bo Joffer

Språkpraktik på IKEA i fem månader – med sommarjobb på SSAB eller NKT

BORLÄNGE/FALUN. Jobbspåret kallas ett unikt samarbete mellan IKEA i Borlänge, SSAB i Borlänge och NKT i Falun som insett att man måste samarbeta för att stärka kompetensförsörjningen.

– Vi vill göra skillnad, stärka kompetensen och då är språket viktigt, säger Anna Wångmar, HR-chef på IKEA där möbeljätten har 240 anställda Borlänge och det talas 20-30 olika språk i varuhuset.
Under december kommer IKEA att börja rekrytera 14 personer till ett program med språkpraktik för nyanlända på IKEA som sedan kommer att leda till sommarjobb inom industrin, på stålföretaget SSAB i Borlänge eller hos NKT:s kabelfabrik i Falun.
– Hos oss på IKEA kommer de att få träna språket i fem månader sedan skickar vi vidare dem till industrin, berättar Anna Wångmar.
Andreas Westholm, platschef NKT Falun, berättar att kompetensförsörjning är en utmaning för industrin, speciellt när man har en stor fabrik som hela tiden behöver ny kompetens.
– Kompetens är viktigt för ett företag som vill leda den tekniska utvecklingen i Norden, det är otroligt bra att vi kan samarbeta trots att vi tillhör olika koncerner och konkurrerar om arbetskraften, säger NKT:s platschef där bolaget har 262 anställda i Falun.
Mia Eriksson plats- och produktionschef på SSAB Borlänge med 1700 anställda konstaterar att stålindustrin inte är den bästa platsen att erbjuda språkpraktik på så hon ser fram mot samarbetet.
– Mångfald och olikheter kommer att vara en styrka i vardagen i framtiden. Vi sitter i samma sits och konkurrerar om arbetskraften, säger SSABs produktions- och platschef.
I projektet samarbetar IKEA, SSAB och NKT med kommunerna och med arbetsförmedlingen. Eftersom projektet antagligen kommer att slå väl ut så kommer det att fortsätta med fler samarbeten och med ytterligare deltagare hoppades man vid pressträffen.

Publicerad i Annonsbladet Dalarna v 49

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS