ANNONS

Sportslig kokbok – ett riktigt segerrecept

LUDVIKA/SMEDJEBACKEN. Hanna Gustafsson, Klara Angberg och Lovisa Högman golvade konkurrenterna i årets distriktstävling i ung företagsamhet. Med sitt företag Goda Mål UF har de gjort boken ”Bli en vinnare i köket med Leksands IF” som tog hem hela fyra titlar.

De tre duktiga tjejerna vann det mest prestigefyllda priset, Årets UF-företag, men också Årets tillväxtföretag, Årets vara och Årets hantverk.
Ni tog storslam hur känns det?
– Det är galet. Vi var helt chockade och nu ska vi till SM snart, säger Hanna och ruskar på huvudet, som om det är svårt att ta in.
– Vi är jättestolta och glada att vårt hårda arbete gett resultat. Vi hade aldrig kunnat föreställa oss att vi skulle vinna mot de andra duktiga företagen, och särskilt inte hela fyra titlar i tävlingen! Det är verkligen överväldigande och vi ser fram emot att åka på SM, berättar Hanna Gustavsson, Klara Angberg och Lovisa Högman från Goda Mål UF.

Boken “Bli en vinnare i Köket med Leksands IF” tog Hanna Gustafsson, Klara Angberg och Lovisa Högman från Goda Mål UF till vinst i fyra kategorier vid distriksfinalen. Nu bär det av till SM med konceptet. Foto: Veronica Rigtorp

Att de skulle driva UF-företag under sista gymnasieåret var de på det klara med redan tidigt. De tre är goda vänner och många avrådde dem från att göra detta tillsammans, då det kan bli slitningar som kanske förstör vänskapen.
– Men det har inte varit ett problem, vi fungerar bra tillsammans, är bra vänner och törs uttrycka våra åsikter utan att det blir fel. Vi kompletterar varandra bra, säger Klara.
När de har haft konflikter har de ibland suttit och gråtit, men efter 15 minuter har de varit sams igen. Så kan det vara med tre starka viljor.

Ett av Hanna Gustafsson, Klara Angberg och Lovisa Högman favoritrecept i egenproducerade boken “Bli en vinnare i köket med Leksands IF” . Foto: Veronica Rigtorp

När de skulle välja inriktning med sitt UF-företag fick de förslag av en kusin till Hanna att göra något som hörde ihop med deras intressen. Så det blev Goda Mål av deras intressen fotografering, hockey och matlagning. De tre tjejerna har intervjuat spelarna och skrivit texter samt lagat mat efter spelarnas recept, som Hanna sedan har fotograferat.
– Vi beställde 500 böcker, de sålde slut på 16 dagar. Så vi fick köpa ytterligare böcker, förklarar Lovisa.
Vid intervjutillfället hade de sålt 800 böcker.

Mycket glada var tjejerna Hanna Gustafsson, Klara Angberg och Lovisa Högman från Goda Mål UF som tog storslam i distriktsfinalen för Ung Företagsamhet, UF. Foto: Veronica Rigtorp

Boken säljs i Leksands IF:s souvenirshop och på en del ställen i Ludvika och Smedjebacken samt på UF-företagets Facebook- och Instagramsida. En liten del av vinsten går till Leksands IF.
Boken innehåller 27 recept och är på 70 sidor. Hela herr- och några i damlaget är presenterade i boken.
– Det kändes viktigt att få med tjejerna i damlaget också, men de var svåra att få tag på, säger Lovisa.
När de berättar om hela processen låter det så lätt. Men de har jobbat hårt och lagt ner många timmar utanför skoltid på sitt UF-företag för att det skulle bli så professionellt som möjligt.
– Vi gör inget halvdant, säger Lovisa och de andra två nickar instämmande.

Hanna Gustafsson, Klara Angberg och Lovisa Högman från Goda Mål UF blev intervjuade i Morgonsoffan efter att de dagen innan tagit storslam i distrisktsfinalen för Ung Företagsamhet. Foto: Veronica Rigtorp

Hanna, Klara och Lovisa har haft stor hjälp av lärarna och av de tre rådgivarna, och inte minst av Anders Källgren på Globe bokhandel med till exempel tryckprocessen, design, med textstorlek med mera. De har även haft hjälp av kontakter i Leksand. Lovisas mamma Carina Lundefors har varit en stor stöttepelare och rådgivare, största supporter och även vågat vara deras största kritiker. Det har tjejerna uppskattat, då detta har gjort produkten så mycket bättre.
– Efter UF-året hade det varit en dröm att kunna fortsätta med konceptet och producera fler böcker med antingen Leksand, något annat hockeylag eller rent utav någon annan sport. Vi hoppas att resten av Sverige ska tycka om idén lika mycket som vi gör, säger tjejerna och avslöjar att efter att de har avslutat UF-företaget ska fortsätta driva företaget som aktiebolag.

Planer finns givetvis på fortsatta studier, vilket skulle betyda att de inte längre finns på samma ort.
– Men vi lever i en digital värld, så det kommer säkert att ordna sig, tror Lovisa.
Att driva företag genom Ung Företagsamhet har fått dem att växa, både individuellt och i sitt entreprenörskap.
Att de brinner för boken, som de kallar ”sitt lilla barn”, är det ingen tvekan om.

Vi passar här även på att lyfta fram att VBU även har flera andra pristagare i distriktsmästerskapen.
Stop UF i Årets sociala hållbara UF, Friendly Bag UF i Årets ekologiskt hållbara UF, Lashlift samt Stop UF i Årets tjänst och Dawood Alkuheli tog andraplatsen i Årets säljare.
– Vi har många duktiga elever som kämpat med försäljning och marknadsföring trots pandemin. Vi på VBU är stolta över våra elever som ligger i framkant med konceptet Ung företagsamhet, berättar en av UF-lärarna på skolan, Carina Karlsson Flink.
Den 11 maj tävlar de i Sverigefinalen. Blir de bästa UF-företag även där blir det att tävla utomlands.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS