ANNONS

Sportoteket och Jularbomuseets nuvarande lokaler som bildningsstyrelsen beslutat att de ska säga upp.
Foto: Rebecca Linder

Sportoteket och Jularbomuseet flyttas

AVESTA. Bildningsstyrelsen har nu beslutat att flytta Sportoteket och Carl Jularbomuseet från de nuvarande lokalerna i Gamla byn. Sportoteket flyttas till Sportparken, oklart för museet.

Anledningen till flytt är för att man vill effektivisera verksamheten och kunna satsa mer pengar på kärnverksamhet som gynnar framförallt barn och ungdom. Medel som de sparar in på hyran från de nuvarande lokalerna i Gamla byn kan då gå till att bibehålla kreativt lärande med NTA’s nuvarande omfattning, en breddning mot bild inom Kulturskolan, fortsätta utlåningen av fritidsmaterial till barn och unga samt säkerställa familjearrangemangen vid Karlfeldtsgården.

– Bildningsstyrelsen har nu beslutat att säga upp kontraktet på lokalen hos Gamla byn. Vi har då fram till december på oss, sen ska vi vara ute ur lokalerna, säger Mikael Westberg (S), ordförande i bildningsstyrelsen.

Jularbomuseet har funnits i över 25 år. Den har varit uppskattad men besökarantalet har successivt sjunkit. 2016 gjordes en ny utställning i samband med att Sportoteket flyttade in i byggnaden. Sportotekets verksamhet kommer nu alltså att förläggas till Blå villan och Sportparken.
– Det känns som att verksamheten passar in bättre där och även kommer att kunna utvecklas mer, framhåller Mikael Westberg.

Det pågår också en intern utredning kring Sportoteket där man vill få till ett närmare samarbete med grundskolan och idrottsundervisningen där.

Beslut om Jularbomuseets framtid ska nu utredas vidare av kultur- och fritidschef Ing-marie Pettersson Jensen. I juni ska hon presentera ett nytt förslag för bildningsstyrelsen. Som det ser ut nu utreds främst tre platser, Karlfeldtsgården, Verket eller en lokal i anslutning till Verket, samt Grytnäs gammelgård.

– Grytnäs Hembygdsförening har själva kontaktat oss och framfört att de gärna vill ha utställningen till gammelgården och då ta över ansvaret för museet och driva den i föreningen, säger Mikael Westberg.

Publicerat i Annonsbladet (Avesta/Norberg) vecka 12 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS