ANNONS

Claes Nyberg, ordförande i Säters Båtklubb, Therese Oljans Backling, marknadsansvarig på Södra Dalarnas Sparbank, och Torbjörn Orr, sekreterare i Säters Båtklubb, visar upp den nya bryggan i Ljustern. Claes hund Sam var också med och inspekterade. Foto: Pär Sönnert
Foto: Pär Sönnert

Splitterny brygga för båtklubben – tack vare banken

SÄTER Säters Båtklubb har kunnat anlägga en ny brygga i Ljustern. Detta tack vare ett bidrag från Södra Dalarnas Sparbank. “Det är ovanligt att vi får in ansökningar som rör just bryggor”, säger Therese Oljans Backling, marknadsansvarig på banken.

Nedanför beachvolleybollplanerna, intill Säters Camping, håller Säters Båtklubb till. Klubben bildades 1986 och sekreteraren Torbjörn Orr var med om att äska pengar från kommunfullmäktige för att anlägga bryggor på den då oanvända platsen.
– Företaget Båtsman tillverkade båtar här i Säter på den tiden. Vi fick 30 000 kronor av fullmäktige och fick även tillåtelse att nyttja marken. Vi investerade pengarna och ideella bygginsatser i bryggorna och sedan dess har vi hankat oss fram på avgifter från båtägarna, säger Torbjörn Orr.
– Och så är vi med och hjälper till vid simdelen av Säters Triathlon. Där är vi några föreningar som får vara med och dela på överskottet, säger Claes Nyberg, ordförande i Säters Båtklubb.

I dagsläget har klubben plats för omkring 15 småbåtar och ett par större. Under fjolåret fick båtklubben hjälp med ett bryggbygge.
– Kommunens sommarjobbande ungdomar fick inte vara inomhus i samma utsträckning som vanligt, på grund av coronapandemin, så några av dem var här och byggde en brygga åt oss, säger Claes Nyberg.

Nu har en gammal brygga ersatts med en splitterny, 25 meter lång brygga. Detta genom ett bidrag på 49 000 kronor från Södra Dalarnas Sparbank. Totalsumman för bryggan blir 98 000 kronor och den andra hälften står båtklubben själv för.
– Vi kommer att bygga en vinkel på den nya bryggan, där man kan stå och fiska och bada. Delar av den gamla bryggan kan återanvändas till att bygga på den gamla bryggan, så att vi får plats för ytterligare ett par båtar där, säger Torbjörn Orr.

– Det är ovanligt att vi får in ansökningar som rör just bryggor men båtklubbens ansökan uppfyllde alla våra kriterier. För oss är det viktigt att pengarna går till något som kommer allmänheten till gagn. Den här bryggan gör att barnfamiljer kan bada och fiska här och det blir även badmöjligheter för beachvolleybollspelarna. Det är bra att tillgängligheten ökar, det var det som vi fastnade för med det här projektet, säger Therese Oljans Backlin.

Varje år delar banken ut omkring två miljoner kronor till olika projekt som ska gynna kommuninvånarna i södra Dalarna.
– I fjol delade vi ut lite mer än vanligt, på grund av pandemin. Vi vill få in fler ansökningar och stötta nya spännande projekt som ska komma invånarna till gagn. Ljustern är en riktig pärla här i Säter och det är kul med allt som sker runt sjön, tycker Therese Oljans Backlin.

Framöver ska båtklubben gjuta en ramp till den nya bryggan samt sätta upp räcken. Ett par nya beslag ska också sättas på plats.
– Vi har ingen kö till båtklubben men drömmen är ju att vi får hit fler båtar nu när vi har den här fina bryggan, säger Torbjörn Orr.

 

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 26, 2021.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS