Nu satsar Spendrups 200 miljoner på en ny burklinje i Grängesberg för öka produktionen, göra den mer flexibel och minska plastanvändningen. Nästa vår planeras den nya linjen tas i bruk.
Foto: Karin Diffner

Spendrups satsar 200 miljoner i Grängesberg

GRÄNGESBERG. Spendrup investerar 200 miljoner på anläggningen i Grängesberg. – Det går bra för oss och nu kan vi ta ännu fler marknadsandelar, säger Helena Nylén som är varuförsörjningsdirektör.

Spendrups satsar nu på att bygga en ny burklinje under vintern. Skälen är flera, enligt företagets varuförsörjningsdirektör. Ett är att en av burklinjerna i Grängesberg är gammal och behöver bytas ut för kapaciteten ska kunna öka. Ett annat är att det blir allt mer populärt att köpa drycker i burk.
– Burken har fått en renässans och är något av det hippaste man kan hälla en dryck i. Dessutom är det en av förpackningarna som har minst miljöpåverkan, säger Helena Nylén.
Ett annat skäl är att den nya burklinjen kommer att kunna förse exempelvis ett sexpack med en papperstopp att bära burkarna i i stället för i plast.
– Det finns ett kraftigt önskemål att minska plasten och nu kommer vi som första företag i Sverige att komma med den här innovationen.

Hur mycket mer den nya burklinjen ska kunna producera kan Helena Nylén inte svara exakt på men säger att det kommer att ge företaget möjlighet att följa marknaden bättre.
– Vi säljer mycket mer på somrarna och med den här linjen kan vi producera mer på kortare tid och kunna ha ett mindre lager.
Innebär det här några nyanställningar?
– Inte som vi ser direkt, men det säkrar de jobb som finns.
Har ni något annat på gång i Grängesberg?
– Vi har massor på gång, men det får jag ta när vi fått styrelsebeslut på det. Det går bra för Spendrups och vi har investerat två miljarder i Grängesberg de senaste tio åren, säger Helena Nylén.

I mångmiljoninvesteringen ingår också ett nytt tomburkslager, anpassning av produktionsytorna och en besöksbalkong. Sarah Hjälm som är kommunikatör vid Spendrups i Grängesberg berättar att besökarna tidigare har fått följa en så kallad blå gång genom bryggeriet i särskilda hygienkläder.
– Det har varit ganska krångligt, men nu kommer man att kunna titta på arbetet uppifrån balkongen bakom glas utan speciell utrustning. Det kommer att underlätta och det ser vi fram emot, säger Sarah Hjälm.
Kommer ni att visa bryggeriet för allmänheten?
– Nej, det kommer fortfarande bara vara för sällskap som har koppling till oss eller för studiebesök, säger Sarah Hjälm.
Den nya burklinjen planeras att tas i bruk nästa vår.

Fakta/Spendrups
Bryggeriet grundades 1897 i Grängesberg och drivs av familjen Spendrup i fjärde generationen.
Företaget har huvudkontor i Stockholm och produktion i Grängesberg, Hällefors och Visby.
Koncernen omsätter cirka fyra miljarder kronor per år.
Antalet anställda är cirka 1 100 varav 450 i Grängesberg.

 

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS