Spekulationer om att SSAB kan förvärva och diktera stålbadet för tyska Thyssenkrupp.
Foto: Veronica Rigtorp

Spekulationer om stor SSAB-affär

Det drar ihop sig till ett avgörande om SSAB-konkurrenten, “konkursmässiga” Thyssenkrupps framtid. Blir det SSAB eller någon annan konkurrent som tar över?

Den starka tyska fackföreningen IG Metall vill se ett förstatligande men det verkar inte vara en gångbar politisk lösning. Det efter att det blivit känt att Thyssenkrupp arbetar med nya planer på att säga upp ytterligare 3 000 anställda fram till år 2026.
Nyhetsbyrån Direkt skriver att statligt övertagande av stålkoncernen Thyssenkrupp inte är en framkomlig väg för att komma till rätta med den förlustbringande verksamheten, enligt tyska ekonomiministern Peter Altmaier som var snabb med politikens replik till fackets krav om ett förstatligande av en av den tyska industrins kronjuveler.

Näst största ägare i Thyssenkrupp är den svenska aktivistfonden Cevian vars företrädare tidigare öppet har förespråkat SSAB.
Thyssen Krupp förlorar pengar i sin ståldivision och snart är de nya pengarna slut, 17 miljarder euro, som bolaget fick när Thyssen Krupp sålde hissdelen.
Tidningen Handelsblatt konstaterar att både SSAB och Tata Steel Europé (som sägs ha ett ganska löst intresse) vill diktera villkoren för en sammanslagning och kommer att kunna det eftersom Thyssenkrupp inte har några har inga alternativ.
Salzgitter som också nämnts har tydligen tackat nej.

Senaste intressenten som anmält intresse är Liberty Steel Group men som möter fackets protester.
”Väletablerade SSAB har chansen att tränga in i Europa” skriver man i tyska medier.
Stålbranschen, där Thyssenkrupp är näst störst i Europa efter Arcelor Mittal, pinas av ökad prispress med lågkostnadskonkurrens från Kina.
SSAB:s största europeiska konkurrenter inom tunnplåt varierar efter marknad och inkluderar Arcelor Mittal, Dillinger Hütte, Salzgitter, Thyssenkrupp och Voest Alpine.
SSAB:s främsta konkurrenter inom seghärdad plåt i Europa är Thyssenkrupp och två andra tyska tillverkare.

Thyssenkrupp har också satt ut sin rostfria del till försäljning, den del som blev kvar efter affären då bolaget sålde den rostfria delen Inoxum till Outokumpu 2012.
2012 års affär blev ett riktigt stålbad. När Inoxum blev en del av Outokumpu hade man 19 500 anställda, nu 10 000. Bland annat Långshyttan är borta…

Fakta
Så Stora är SSAB och Thyssenkrupp
Thyssenkrupps ståldivision har 27 000 anställda och hjärtat i verksamheten är Duisburg-fabriken vid Rhen och verksamheter i bland annat Bochum, Dortmund, Siegerland, Gelsenkirchen och Andernach.
SSAB har 14 300 anställda, varav 1700 i Borlänge.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS