Ett av Västmanlands sju underverk är Blå grottan. Det är egentligen ingen grotta utan är öppningen till en tunnel som leder in i Granrotsgruvan. Det är den kalkrika berggrunden som gör att vattnet upplevs som blått.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Spännande tur i spåren av bergsbruk

KLACKBERG/NORBERG Norbergs kommun har många fina och spännande utflyktsmål att välja på. Klackberg är ett exempel där besökaren kan följa spåren från ett flera hundra år gammalt bergsbruk kantat av vacker natur. Här slingrar sig vägen fram till den omtalade Blå grottan som är värt ett besök.

Den runda gruvlaven av slaggtegel med utsmyckningar och valvbågade fönster bidrar till historien.
En passage rätt igenom berget.
Peter och Annette Kjellgren från Åtvidaberg gjorde ett stopp vid Klackberg på sin resa mot Borlänge. Promenadturen uppskattades också av de isländska fårhundarna Lasskur och Eldi.
Idag är Klackbergs gruvfält ett naturreservat och kulturmiljön är också välbevarad. Följ någon av de slingrande stigarna uppför “berget”, promenera längst broar över djupa gruvhål och genom tunneln rakt genom berget. Efter vägen finns också flera fina utsiktsplatser.
Det finns olika vägar att välja på och den som vill ha en mer promenadvänlig vandring kan följa elljusspåret runt berget. Vid informationstavlan om Naturreservatet följs spåret åt vänster men först några hundra meter längs spåret finns skyltning mot Blå grottan.
– Vi var lite osäkra på skyltningen men nu är vi på rätt väg, säger Peter Kjellgren som tillsammans med hustrun Annette gjort ett stopp i Klackberg på sin resa mot Borlänge.
Paret bor i Åtvidaberg och med på resan är också de båda isländska fårhundarna Lasskur och Eldi som ivrigt väntar på att fortsätta promenaden.
– Sedan ska vi vidare och hälsa på vår dotter som bor i Borlänge. Vi har varit i Fagerstatrakten tidigare och även i Norberg, säger Annette Kjellgren innan vi går vidare.
I Klackberg har malm och kalk brutits ända sedan medeltiden. Eftersom området är så välbevarat kan man få en inblick i hur arbetet kunde se ut förr i tiden. Här kan du gå runt bland olika historiska lämningar och lära mer om gruvdriftens historia. De industrianläggningar som man finner här i området är från perioden 1880-1920.
De båda runda gruvlavarna av slaggtegel med utsmyckningar och valvbågade fönster är unika i sitt slag. Båda lavtornen är placerade över uppfordringsschakt som är flera hundra meter djupa. Även hissar, spel och maskinutrustning är delvis bevarade i byggnaderna och kan demonstrationsköras. Underjordsbrytning pågick i Klackberg fram till år 1967
Besökaren får även lära sig lite om människorna som arbetade här och vilka växter och djur som lever här idag.
Den mystiska Blå grottan är ett uppskattat utflyktsmål och trots namnet är det inte en grotta utan öppningen till en tunnel som leder in i Granrotsgruvan. Idag är tunneln delvis raserad och namnet Blå grottan kommer från det intensivt blåa vatten som strömmar ut ur öppningen. Det är också ett av Västmanlands sju underverk.
I Klackberg har både järnmalm och kalksten brutits ända sedan medeltiden. Det är just den kalkrika berggrunden som gör att vattnet i den Blå grottan upplevs som blå.
– Det här var en fin upplevelse och ett skönt avbrott i vår resa, säger Peter Kjellgren innan han och hustrun går vidare till husbilen tillsammans med två nöjda hundar.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS