ANNONS

Spännande konst i Annelies härliga trädgård i Djurmo

DJURMO. Systrarna Helen Strands och Annelie Jämtes konstverk visas i Annelies vackra trädgård i Djurmo. Utställningen börjar med vernissage den 19 juni och pågår i två veckor.

Har du det minsta lilla intresse av någondera, passa på att få avnjuta båda när utställningen pågår. Både konsten och trädgården är väl värda ett besök, och i det äldre huset finns under perioden ett café.
– Vi har hållit på och skapat sedan vi var små. Kreativiteten finns överallt. Pappa var bilmekaniker och vi hade fri tillgång till alla verktyg i garaget, berättar Helen.
Kreativiteten har de fortsatt att odla genom livet.
2015 tog de tjänstledigt från ordinarie jobb och gick konstutbildning på Fornby folkhögskola.

Systrarna Helen Strand och Annelie Jämte konstverk visas hemma i Annelies trädgård i Djurmo.

Annelie, som inte hade hållit på så mycket med skulpturer innan, blommade ut i just detta under och framför allt efter utbildningen.
Annelie jobbar mest i betong och gillar mjukaformer som gestaltas i mycket djur.
– Jag gillar att det är de mjuka formerna mot det hårda materialet, förklarar hon.
Helen däremot jobbar mycket med abstrakta former och svallande tyg, i keramik och något i betong.
Hennes stora väskor var förra årets signum, nu är det ansikten eller rättare sagt ansiktsmasker.
– Hela vintern har jag hållit på med masker. Det ska bli flera stycken som ska sitta på betongplattor, förklarar Helen och håller upp en av ansiktsmaskerna, som är gjort i stengods.

När vi går den snitslade slingan som besökarna kommer att ta, med anledning av pandemin, visar det sig att Helen har flera djur utställda, något de inte reflekterat över innan.
Helen jobbar med sin konst både hemma och i Pransgården, medan Annelie som är nöjd med att vara hemma mest jobbar i egna ateljén på husets övervåning och i garaget.
Systrarna är lika men olika, som syskon ofta är.
Till vardags jobbar Annelie på Transportstyrelsen och Helen på SSAB.

Trädgården skiljer dem åt. Annelie är den som lägger ner hela sin själ i sin magnifika trädgård. En trädgård som uppfyller alla önskningar en trädgårdsintresserad kan komma på, med porlandebäck, fiskdamm, växthusmodell gigantiskt i orangeriutförande och växter i alla dess former och storlekar.
– Jag gick trädgårdsdesignkurs två terminer på folkhögskola, berättar hon.
Det syns, konstaterar undertecknad, som avundsjukt ser ut över den fina och välplanerade trädgården.
– Man behöver inte göra allting på en gång, man kan göra en grovstruktur och gå efter.
Det är som att bygga ett hus, fast i trädgården, där man bestämmer inramningen med golv, väggar och tak, med trädgårdens element.

Utställningen ”Konst och trädgård” i Djurmo öppnar den 19 juni och pågår till och med den 4 juli och visar skulpturer för inom- och utomhusmiljöer.
Förra årets premiär av Konst i trädgården, drog hela 400 besökare. För den som faller pladask för någon av de vackra konstverken går det bra att bli ägare till ett, eller kanske två.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS