ANNONS

Spadtag vid Gyllehemmet. Från vänster Johan Thurin, fastighetschef Borlänge kommun, Monica Lundin (L), ordförande i barn- och bildningsnämnden, Anita Nordström (S), ordförande i omsorgsnämnden, och Jan Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande.
Foto: Borlänge kommun

Spadtag för unikt bygge i Borlänge: Gyllehemmet

BORLÄNGE. Granne med gamla Gyllehemmet byggs det unika Gyllehemmet med förskola, äldreboende, trygghetsboende och nya lokaler för hemtjänst och dagverksamhet. Nu har första officiella spadtaget tagits för ett unikt bygge i Gylle.

Platsen blir ett kvarter för alla åldrar och kommer bland annat erbjuda gröna gårdsytor med odling och gemensamma utrymmen som storkök, samt gym och spaavdelning för de boende. Byggnaden kommer att certifieras enligt Miljöbyggnad Silver.
– Det är jätteroligt att vi äntligen fått i gång bygget här i Gylle. Det kommer bli ett helt kvarter där generationer kommer mötas, säger Jan Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande.
Han fortsätter:
– Gyllehemmet kommer göra avtryck i kommunen. Jag vet också att många äldre i Borlänge vill bo på ett trygghetsboende, det har jag ofta fått höra på olika möten med pensionärsorganisationer. Det är en glädjens dag då jag i dag får ta det första spadtaget för att uppfylla deras drömboende.

I Gylle, precis bredvid vårdcentral och tandläkare, är bygget av ett äldreboende med 54 lägenheter, förskola och lokaler för hemtjänst och dagverksamhet i gång. Intill byggs också cirka 47 trygghetsboenden.
– Vi har högt ställda krav på våra lokaler och samtidigt har vi ett ökat behov av förskoleplatser i Borlänge. Därför är det så otroligt roligt att det här bygget är i gång och att vi har tagit ett spadtag idag. Här tror jag både barn och personal kommer stortrivas, säger Monica Lundin (L), ordförande i barn- och bildningsnämnden.
– Allt startar i förskolan. Här får barnen börja sitt lärande och får erfarenheter av socialt samspel samt språkutveckling. Både skollag, läroplan och allt mer modern pedagogik ställer högre krav på våra lokaler. En bra förskola lägger grunden för högre måluppfyllelse längre upp i åldrarna, säger Monica Lundin.
Redan innan årsskiftet påbörjades markarbetet på platsen där, Samhällsbyggnadsbolaget, SBB, tillsammans med Magnolia Bostad bygger Gyllehemmet.

Gyllehemmet byggs. Här kommer det att bli förskola, äldreboende, trygghetsboende och nya lokaler för hemtjänst och dagverksamhet. Foto: Borlänge kommun

SBB och Magnolia Bostad ser ett ökat behov av olika typer av samhällsfastigheter och är stolta över att bidra till tillväxten i kommunen, där efterfrågan av trygghetsbostäder är stor.
– Vi är stolta fastighets-ägare av det uppväxande Gyllehemmet. SBB i Norden är långsiktiga ägare av social infrastruktur och är glada över att vi kan fortsätta investera i Borlänge, säger Krister Karlsson, vice vd och fastighetsutvecklingschef på SBB.
– Det har varit ett stort intresse bland Borlängeborna att få ställa sig i kö på de lägenheter vi bygger. Vi är glada över att ha fått förtroendet från kommunen att bygga lokaler för kommunala kärnverksamheter samt Borlänges första trygghetsboende. Gyllehemmet är ett projekt vi är stolta över. Borlänge och Dalarna är en viktig marknad där vi vill fortsätta att investera, säger Catrin Viksten, chef Samhällsfastigheter på Magnolia Bostad.

Situationsbild äver Gyllehemmet som kommer att vara förskola, äldreboende, trygghetsboende och nya lokaler för hemtjänst och dagverksamhet. Foto: Borlänge kommun

När det är dags för inflyttning är det Samhällsbyggnadsbolaget, SBB, och inte Borlänge kommun som kommer driva och sköta fastigheterna. I april 2023 beräknas bygget stå klart.
– Äntligen. Jag har aldrig längtat så mycket efter att få ta ett spadtag som nu. Äntligen kommer Borlängeborna få fler moderna och tidsenliga bostäder. Det här kommer bli jättebra, säger Anita Nordström (S), ordförande i omsorgsnämnden.
– Allt fler Borlängebor blir riktigt gamla och får leva länge. Då behövs moderna boenden med en standard som våra äldre förtjänar. Jag hoppas verkligen att alla framtida boende kommer att trivas och att de får energi av att höra barnskratt och lek, avslutar Anita Nordström.

Situationsbild äver Gyllehemmet som kommer att vara förskola, äldreboende, trygghetsboende och nya lokaler för hemtjänst och dagverksamhet. Foto: Borlänge kommun
Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS