ANNONS

Lotta Arenvall, rektor, välkomnar skapandet av nya Södra skolan. “Kommunen har bestämt sig för att satsa och det är väldigt roligt”, säger hon. Gläds inför det nya plugget gör också eleverna Tarik och Sundus, som i dag går på lågstadiet och därav under flera år kommer att ha nya Södra som sin skola.
Foto: Sonny Jonasson

Spaden i jorden för nya Södra skolan

FALUN. Från på gång till i full gång. Nu är bygget av nya Södra skolan inlett. Det slitna plugget får en version 2.0. – Vi blir en skola med cirka 360 elever, säger rektor Lotta Arenvall.

Större, fräschare, bättre – nya Södra skolan kommer att bli ett modernt läronäste beläget på öppen yta i gränslandet av Järnet och Daglöstäkt, med Tiskens stilla skvalp i ögonvrån. Och det i formen av helt nya konstruktioner, bredvid de gamla skolbyggnaderna.
– Det första symboliska spadtaget togs av två förstaklassare, och de kommer ju hinna gå länge här och leva med den nya skolan, berättar Lotta Arenvall, rektor vid Södra skolan samt Aspebodaskolan.

Södra skolan – vars nuvarande huskroppar filades fram redan under tidigt sextiotal – har under lång tid haft bristfällig arbetsmiljö. Gott om utrymme har det varit ont om för både elever och lärare i den dagliga verksamheten.
– Det har pågått länge, och framför allt är det ventilationen som är ett problem.
– Den fungerar inte som den ska, och om jag förstått det rätt skulle det innebära en jättestor kostnad att åtgärda det hela, utvecklar Lotta Arenvall.

I en överskådlig framtid bör dock dålig luft vara ett minne blott. Nu startas den verkliga förändringen, och om inget oförutsett inträffar bör den nya skolan ståta i färdig prakt i juli 2020.
Lotta Arenvall hyser ingen oro att en närliggande byggzon ska störa den ordinarie skolverksamheten.
– Nej, vi har redan pratat med barnen om att här kommer vara byggarbetsplats under en tid, och vi är alla så glada att vi ska få en ny skola, framhåller hon.

Denna får också en anmärkningsvärt större volym och kapacitet än sin föregångare. Dagens elevantal på cirka 200 kommer nästan att kunna fördubblas.
– Det finns två F-6-skolor nära centrum i Falun och det är Södra samt Östra skolan, förklarar Lotta Arenvall.
– Vi blir en stor skola med cirka 360 elever, kommunen har bestämt sig för att satsa och det är väldigt roligt, säger hon å Södras vägnar.

Södra skolan är därtill ämne för stort söktryck, varav ökade resurser landar som lök på läxan.
Nystart och mer omfattande omfång öppnar också för fler lärartjänster.
– Vi är cirka 30 anställda i dag, och till den nya skolan kommer vi absolut att behöva nyrekrytera personal, anför en glad Lotta Arenvall.
Total byggkostnad beräknas till 124,5 miljoner kronor. Entreprenör är HMB Construction AB.

Publicerad i Annonsbladet (Falun) vecka  43 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS