ANNONS

Bättre sömn med ett tyngdtäcke.
Foto: Cura of Sweden

Sov tyngre med tyngd

HÄLSA. En av tre svenskar lider av uttalade sömnproblem och ännu fler har ibland svårt att sova. I stället för att medicinera kan ett tyngdtäcke vara ett alternativ till bättre sömn.

Tyngdtäcket är ett uppskattat hjälpmedel för människor med olika former av insomningsproblematik och har använts inom svensk hälso- och sjukvård i över 12 års tid. Täckets tyngd sluter sig runt kroppen, likt en kram, och skapar ett behagligt tryck som bidrar till avslappning och minskad stress. Genom tyngden från täcket ökar möjligheten för hjärnan att frigöra olika må bra-hormoner, till exempel kärlekshormonet oxytocin som frisätts som en konsekvens av aktivering av olika känselnerver i huden.

Kerstin Uvnäs Moberg är pionjär inom forskning om oxytocin, välbefinnandets hormon. I sin forskning har Kerstin bland annat funnit att oxytocin dämpar smärta och oro, sänker blodtryck och minskar mängden stresshormoner hos bägge könen.
– Lätta strykningar kan aktivera så kallade CT-fibrer, som är kopplade till upplevelse av välmående. Även något kraftigare strykningar och även statiskt tryck kan utlösa oxytocinfrisättning. Vid denna typ av stimuleringar framträder oxytocinets lugnande, antistress och läkande effekter tydligare. Oxytocin kan också frisättas genom att känselnerver i huden aktiveras av lätt till måttligt statiskt tryck på huden. Tyngdtäcken kan också tänkas frisätta oxytocin genom denna mekanism, menar professor Kerstin Uvnäs Moberg.

Tyngden och den omslutande effekten får användaren att slappna av och komma till ro. Studier visar att tiden i vår viktiga djupsömn ökar med ett tyngdtäcke. Täcket kan därför också vara effektivt mot olika tillstånd av oro och smärta. Till exempel har det visat sig vara effektivt mot ångestproblematik såväl som fibromyalgi.
– Ända sedan jag drabbades av fibromyalgi har jag haft svårt att slappna av. Jag spänner nästan alltid musklerna i kroppen oavsiktligt vilket gör att jag i princip jämt har ont någonstans, berättar Ulrika Åhlen från Oskarshamn.

Det blir lättare att slappna av och komma till ro vilket är nödvändigt vid exempelvis smärta och ångest. Sömnen blir mer sammanhängande, djupare och man vaknar därav piggare.
– Ung som gammal kan använda Curatäcket för att komma ner i varv och få en mer högkvalitativ sömn, menar Johan Andersson, grundare av CURA of Sweden som nyligen gjorde en undersökning hos sina kunder och fick ett överväldigande positivt resultat. 90 % av de som använde täcket upplevde effektiva effekter med täcket. Inte illa för ett hjälpmedel helt utan bieffekter.

Upplevda positiva effekter av tyngdtäcke:
Mindre problem med snarkning
Lättare att somna
Färre nattliga uppvaknanden
Mindre orolig sömn
Ökad trygghetskänsla
Jämnare andning
Piggare dagtid
Minskad oro och ångest
Minskad muskelvärk samt huvudvärk

Jonas Rosenqvist

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS