Sotarnas museum har invigts i Hedemora

Torbjörn Dahlström, Anna M Lönedal, Sebastian Dahlberg och Jonny Jakobsson utanför Skorstensfejaryrkets museum på Gussarvsgatan i centrala Hedemora. Torbjörn och Jonny är suppleant respektive kassör i den ideella föreningen som driver museet och Sebastian är med på en av Annas fotografier.
Foto: Pär Sönnert
HEDEMORA. Skorstensfejaryrkets museum har invigts på Gussarvsgatan i centrala Hedemora. I samband med invigningen ställde fotografen Anna M Lönedal ut fotokonst om sotaryrket.

Museet drivs av den ideella föreningen Skorstensfejaryrkets museum och invigdes i samband med Sotarens dag, den 4 maj.
– Detta är fjärde året som vi firar den dagen här i Hedemora. Denna gång med en utställning och med att inviga vårt museum, berättar Torbjörn Dahlström, suppleant i föreningen.

I vintras höll Anna M Lönedal en fotoutställning om författaren August Strindberg i Kinnekulle.
– Det handlade om hans “Inferno-period” då han bland annat var rädd för sotare, som han tyckte var demoner. Jag porträtterade en sotare och när Varasotaren Håkan Källqvist såg fotot så undrade han om jag kunde göra en hel utställning om sotare till museet här i Hedemora, berättar Anna M Lönedal.

Därför läste hon in sig på sotaryrket.
– Sotare är en stolt yrkeskår trots att man tidigare stod lägre i rang än råttorna. Sotarna är väl värda att lyftas fram, säger Anna M Lönedal.
– Även om sotaryrket inte förändrades så mycket från 1500-talet och fram till mitten av 1900-talet så är det nu ett yrke under stor förändring. Därför var det viktigt för oss att få till museet nu, berättar Jonny Johansson, kassör i föreningen.

Det är inte bestämt hur länge utställningen pågår.
– Men det blir fram till sommaren i alla fall, säger Anna M Lönedal.

Publicerad i Annonsbladet (Hedemora/Säter) vecka 20, 2019.

ANNONS

SENASTE LOKALA NYHETER

Lasse Hedman har fått en rad frivilliga bybor att se till att det blir isbana i Mora by. – Det är himla kul att så många engagerar sig, säger han.
HEDEMORA Med stor försiktighet har en padelhall startats upp i Hedemora. Men trots minimal marknadsföring, för att ta hänsyn till smittorisken, har redan många redan hittat till hallen.
Gustafs Bröd miljonsatsar och bygger ut både bageri- och cafédelen. – Det är nervöst, men går det som det gjort hittills så hoppas vi också kunna anställa en till bagare, säger Leo Nilsson.