ANNONS

Ludvikabördige Falubon Sonny Jonasson var med i säsongspremiären av SVT:s frågesport “Smartare än en femteklassare” och kammade hem hela 125 000 kronor.
Foto: Privat

Sonny kammade hem storvinst – men är INTE smartare än en femteklassare

FALUN Nervositeten märktes inte i TV-rutan. Sonny Jonasson lämnade “Smartare än en femteklassare” 125 000 kronor rikare. – Oerhört över förväntan, säger han.

Till vardags är han journalist på Annonsbladet Dalarna, med Falun i fokus. De senaste månaderna har Ludvikabördige Sonny Jonasson, numera boende i Falun, haft fokus på något helt annat, nämligen sin medverkan i SVT:s frågesport “Smartare än en femteklassare”. I säsongspremiären den 14 mars stod han i blickfånget då han var förste tävlande ut.

Hur var det att se sig själv på TV?
– Jag visste ju utgången, att det skulle sluta lyckligt. Men jag kände ändp en tydlig anspänning under hela lördagen, framför allt strax före sändningen. Jag noterade att jag inte ens mindes allt som jag kläckte ur mig i studion. Däremot började jag minnas hur nervös jag var under sändningen, säger Sonny Jonasson.

I publiken i TV-studion satt kollegorna Josefine Hedenskog och Johanna Lindblå och hejade på. De följde nervöst Sonnys väg genom de olika ämnena och frågorna. Resan slutade med att Sonny, med femteklassaren Maxis hjälp, klarade den näst sista frågan och kammade hem 125 000 kronor.

Sonny valde då att stanna i stället för att chansa på den sista frågan, där han kunde vinna 250 000 kronor, eller halka ner till säkerhetsnivån 20 000 kronor.
– Det var ett för stort hack nedåt för att jag skulle våga chansa. Det här var oerhört över förväntan. Jag siktade mot 20 000 kronor och hade varit nöjd där. Det hade varit en hedersam nivå.
– Jag hade kunnat leva med att vinna 20 000 kronor, men jag lever ju hellre med 125 000 kronor, säger Sonny som trots storvinsten fick lämna studion efter att ha tittat djupt in i TV-kameran och förkunnat att han INTE är smartare än en femteklassare.

Inspelningen skedde i mitten av januari. Därefter väntade tystnadsplikt om resultatet för Sonny samt de båda kollegorna i publiken.
– Det har fungerat att hålla tyst. Men det är på jobbet som det har varit värst. Det finns mycket intelligent folk här som ställer kluriga och ledande frågor om hur det gick. Ibland har det därför varit bäst att bara hålla tyst och spara syre för att inte avslöja något.

Hans medverkan har fått mycket uppmärksamhet, inte minst i lokala medier i Dalarna.
– Jag har absolut märkt av vilket genomslag “vanlig” TV har. Det är fortfarande det högsta i den mediala näringskedjan. Väldigt många har hört av sig, både släkt, vänner och rena främlingar. Det är jäkligt roligt, man blir helt generad över de fina orden.

Vad ska du göra med vinstpengarna?
– Jag sade ju på förhand att jag hade varit nöjd med 20 000 kronor och att det skulle gå till en charterresa med familjen samt en after work med lite bubbel med kollegorna. Men det blir ingen resa just nu i alla fall, det satte någon annan molekylsammansättning stopp för. Jag, frun och vår son siktar på att åka på en solsemester lite senare i stället, det är planen, säger Sonny Jonasson.

Han fortsätter:
– Vår son Alfons vill bygga en myshörna i sitt rum så där kan vi kosta på lite extra. Man får chansen att unna sig lite extra i vardagen. Och sedan lär väl den omtalade AW:n med kollegorna bli av, det måste bubblas lite efter detta, säger Sonny Jonasson.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna nr 13, 2020.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS