ANNONS

Andreas Holmlund, Anna Branzell och David Sundkvist, tillsammans har de skrivit och spelat in låten “Nu när världen börjar om”.
Foto: Veronica Rigtorp

Sömnlös natt väckte liv i musikalisk framtidstro

Multientreprenören Anna Branzell kan nu även lägga låtskrivare till sitt cv. Under en sömnlös natt började låten ”Nu när världen börjar om”, växa fram hos Anna Branzell.

”Nu när världen börjar om” är låten som höll företagaren Anna Branzell vaken en hel natt i början av pandemin.
Tillsammans med musikerna Andreas Holmlund och David Sundkvist har den utvecklats till en medryckande låt, med en tänkvärd text, om nuet, men också en ljus framtid.
Låten släpptes den 5 februari på Spotify med titeln ”När världen börjar om ” och på Youtube med titeln ”Nu när världen börjar om”.
– När coronapandemin var ett faktum tänkte jag, som medmänniska och företagare, på alla drabbade. Allting föll. Jag såg restauranger, musiker och många fler drabbas.

Folk grät, och Anna var stark för alla andra, för hon har en förmåga att fokusera. Men så en natt blev det helt enkelt för mycket, även för henne.
– En natt kunde jag inte sova för tankarna snurrade i huvudet. En trudelutt och en text dök upp i huvudet. Kände direkt att det här vill jag göra något med.
För Anna blev det som en ventil som styrde ut tankarna.
Hon slutade med musik för 20 år sedan, då spelade hon mycket orgel som hobby. Var med i musikaler i Örebro som ung till exempel.
– Jag tyckte mycket om teater. Mitt autentiska jag är väldigt kreativ, både med skrivande och i bilder.

Anna har skrivit barnboken ”Tettes Äventyr” som hon gett ut på eget förlag, då de etablerade refuserade hennes bok. För henne är det inte viktigt hur många som läser boken, snarare att hon får uppfylla sin dröm om att skriva och publicera den.
– När jag vaknade med texten till ”Nu när världen börjar om” hade jag inledningsvis bara en lite trudelutt till en början och för mig var den en visa.
– Jag kontaktade David Sundkvist, som jag känt sedan barnsben, och sedan Andreas Holmlund för att fråga om de vill vara med att skapa låten med mig. De sa båda JA, berättar Anna Branzell glatt.

David och Andreas ville att Anna skulle sjunga, men hon säger att hon kände sig som en liten skolflicka bredvid killarna.
– De sjunger så starkt. Jag ville att det skulle låta så. Hade jag haft Tina Turners röst så hade det fungerat, ler Anna och kollar på grabbarna.
De skickar tillbaka berömmet och säger att hon visst hade kunnat sjunga låten, och så blir det pingismatch av det hela, hela tiden med glimten i ögat. De tre känner varandra och det märkts. Stämningen är lättsam och go.

Hennes röst finns i alla fall med i den inspelade versionen, om än svagt i bakgrunden.
– Jag trivs nog bäst bakom, även om jag kan vara en teaterapa – men då har jag ju en roll, konstaterar Anna.
På insidan är hon blyg, fast det är nog svårt för de flesta att förstå.
Hon har skrivit låttexter förut, för så där 20-30 år sedan.
– Jag minns när vi (hon och David) satt i vår hall och plitande ihop en sång, som vi skulle skicka in till Mello, men det blev inget.
Anna tittar på David, som leende ruskar på huvudet och menar att han inte har något minne av något sådant.

Anna spelade mycket hammondorgel på den tiden.
– Brian Davidport ville ha med mig, men jag tordes inte, mycket på grund av scenskräcken. Så var jag ju också väldigt ung.
Nu lever hon sina drömmar, även om hon också har rädslor.
– Det här är någonting jag verkligen skulle vilja jobba med, säger hon om låtskrivandet.
Som företagare jobbar hon 24/7, och då finns inte mycket ork över och så försvinner den kulturella ådran, något hon saknat.
– Musiken har blivit ett andningshål, det känns inte som att jag behöver prestera, det är bara som en kul grej.
Nu funderar hon vad hon ska hitta på härnäst, men det brukar ju inte vara ett problem hos Anna som alltid har nya idéer på gång. Om det skulle råka bli någon minut över mellan alla hennes andra uppdrag. Där hon driver företaget Dalavippan, Smedjebackens pensionat samt är rådgivare på nyföretagarcentrum i Smedjebacken.

Musiken kommer nog också snart att ingå i hennes verksamhet. För låten hon nu släppt kommer säkerligen att ge mersmak hos andra än trion som gjort den.
– Texten till låten satt ganska bra från början men utan David och Andreas hade jag inte kunnat göra det här.
David och Andreas tonar ned sin del i låtens tillblivelse. Men det är klart att de som semi-proffs har en stor del i tillkomsten. Båda är naturligt musikaliska och lärt sig spela mestadels på gehör.
David har satt melodin och många som hört låten tycker också att den ” är så mycket David”.
– Det är ju sällan jag skriver låtar då jag mest gör covers, så det blir väl lite så där melloaktigt, säger David.
David är trubaduren i Sveriges minsta coverband, som turnerat i Sverige, Norge och Finland. Han är också känd från Partyambulansen. Till vardags jobbar han som produktionstekniker på Hitachi ABB.
Andreas är den som filat till texten. Inte ändrat, bara hittat synonymer och sådant.
– Grunden i texten är ju din, vi har bara fått lite mer flyt i den, säger Andreas till Anna.

I 23 år har Andreas spelat i bandet Nitery som bland annat spelat på Sweden Rock 2012 och 2013. Bandet har också släppt sju skivor själva. Till vardags jobbar Andreas som montör på Hitachi ABB.
Nu är låten klar och trion delar den med världen genom att lägga ut den på Youtube och hoppas på att den kan ge lite hopp om framtiden.

Men var blir nästa steg? Talang? Mello?
– Nej, den hoppar vi nog, skrattar David.
– Närmast ligger väl om Dalaradion snappar upp den, säger Andreas.
– Viktigast är att vi hade kul, avslutar Anna innan vi går ut för att ta bilder.

Anna, David och Andreas
Anna Branzell är verksam i flera branscher. Hon har ett husmorsföretag ”Dalavippan AB”, ”Smebackens Pensionat” och är Rådgivare för Nyföretagarcentrum i Ludvika. ”Dalavippan AB blev utnämnd till ”Årets Nya företag i Ludvika ” 2018. Anna har tidigare haft flera verksamheter, leksaksbutiker ”Anna Panna Lingonkanna” i Smedjebacken och Fagersta. Hon är författare och bildillustratör till barnbok ”Tettes Äventyr”

David Sundkvist var i final i Dalatoppen 2010 och kom tvåa. David är trubadur i ”Sveriges minsta Coverband” sedan 30 år tillbaka.

Andreas Holmlund vann Dalatoppen 2012. Andreas är sångare och låtskrivare i bandet Nitery sedan 23 år tillbaka.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS