ANNONS

Från vänster Fredrik Rönning kommunstyrelsens ordförande, Matilda Kilström ungdomssamordnare, Amanda Blomkvist AME administratör och Kalle Johansson personalchef.
Foto: Veronica Rigtorp

Sommarjobbare får chansen att påverka

SMEDJEBACKEN. För ungdomar födda 2000, 2001, 2002 som är skrivna i kommunen är det nu fritt fram att söka sommarjobb/feriearbete.

– Vi räknar med att kunna erbjuda alla ungdomar födda 2001 och 2002 ett sommarjobb i kommunen, säger kommunstyrelsens ordförande Fredrik Rönning (s).
– Nytt för i år är att vi söker kommunutvecklare som ska vara med och lyfta ungdomsperspektivet i kommunen. Dom ska få grotta ner sig i frågor/områden med ungdomsperspektiv, berättar Matilda Kilström, ungdomssamordnare.

Med utgångspunkt från LUPP har det visat sig att ungdomar vill vara med och påverka men vet inte hur man gör. Därför ska kommunutvecklarna ta sig ann någon fråga och jobb med den ihop med Matilda under en period, sedan kommer nya kommunutvecklare att jobba med samma fråga under en period. Till sist sammanförs de båda periodernas arbete.
– Arbetet ska resultera i konkreta förslag, utifrån ungdomarnas perspektiv, inte utifrån vad vi/jag vill, tillägger Matilda Kilström.

– Ambitionen är att öka ungdomars delaktighet i kommunen, förklarar Fredrik Rönning.
Han vill också att det ska visa ungdomarna att kommunen kanske kan vara en framtida arbetsgivare för dem.
– För många är sommarjobbet det första jobbet, tillägger Rönning.

Hur många sommarjobbare som återkommer till kommunala jobb efter avslutade studier har personalchef Kalle Johansson inga siffror på. Matilda Kilström är en av de som sommarjobbat i kommunen och sedan återvänt som anställd. Sommarferiejobbens kontaktperson och AME administratör Amanda Blomkvist är en annan, som först sommarjobbat i kommunen och senare blivit anställd.

– Jag sommarjobbade på park, det var mitt första jobb. Det var en bra erfarenhet, nyttigt att testa på arbete, att känna ansvar och passa tider, samtidigt som jag fick inblick i kommunen, berättar Matilda Kilström.
Amanda Blomkvist sommarjobbade på lönekontoret och började sedan jobba där efter studenten.
– Det gav bra kontakter med chefer och så fick man träffa mycket människor.
– Det är bra att alla som söker i åldersspannet får sommarjobb, annars kan de känna sig rädda att söka med tanken att de kanske ska bli ratade, funderar Matilda.

Fredrik Rönning konstaterar att för många är detta också en första referens till annat jobb i framtiden. Han hoppas att fler lockas att söka till den offentliga sektorn efter sommarjobbet.
– Vi har inte bara vård och lärare i kommunen. Det finns över 114 olika yrkestitlar i Smedjebacken, avslutar Kalle Johansson.

Publicerad i Annonsbladet (Ludvika/Smedjebacken) vecka 13 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS