“Det ska vara självklart att man inte lämnar hundar och katter i en varm bil”, understryker Ewa Jonsson, marknadsansvarig vid AniCura Dalarna.
Foto: Dreamstime

Sommarens faror för hund och katt

Sommarmånaderna medför risker för fyrfota vänner. Värme, djurangrepp och säsongens matvanor är vådliga variabler.

Veterinärer lägger nu tonvikt på tänkvärda tips för att minska farorna.
– Svalka gärna tassar och mage, tänk förebyggande och motionera med förstånd, upplyser Ewa Jonsson vid AniCura Dalarna.
Hund och katt är för många uppskattat sällskap årets alla månader – men sommarperioden innebär inte sällan ökade risker för tillbud och ibland livshotande incidenter för pälsbärande polare.

Värmen är en ständigt farlig faktor, och AniCuras marknadsansvarige djurvän Ewa Jonsson poängterar nu de taktiker som enligt veterinärer kan göra tassande varelsers tillvaro mer dräglig och även rädda deras liv.
– Det ska vara självklart att man inte lämnar hundar och katter i en varm bil, understryker hon.
– Har man packat mycket grejer i bakluckan där hunden ofta är, så kanske inte heller ventilationen gör nytta. Man bör givetvis även ha solskydd.

Hon lyfter också en aspekt som kan få flera av dessa problem att undvikas.
– Det beror ju på vad man har för möjligheter, men som djurägare bör man kanske ställa sig frågan huruvida husdjuret ska följa med på exempelvis semestertrippen. Ibland kan djurvakt alternativt djurpensionat vara ett bättre alternativ.
Precis som för människor är temperaturer uppåt och över 42 grader farliga och i vissa fall dödliga.

I anslutning till detta är färskt dricksvatten alltid obligatoriskt i djurets närhet, och svalka överlag är något som av veterinärer uppmuntras.
– Svalka gärna tassar och mage och tänk förebyggande, säger Ewa Jonsson.
– Och om hunden badar mycket så är min rekommendation att man torkar den efter varje gång. En päls som är fuktig en längre tid kan leda till så kallade fukteksem.

Kosten kan också variera under sommaren, då grillarnas närvaro ökar och dessa bjuder flertalet ohälsosamma inslag för djurmagar.
– Helst ska djuren alltid äta sin egen anpassade mat, men i de fall de smakar av våra rätter är det viktigt att inte ge dem en massa feta köttstycken och dylikt.
– En majskolv är därtill rent livsfarlig, då den inte bryts ned i djurens magar utan i värsta fall kan orsaka ett stopp i tarmen.

Om böljan blå lockar till äventyr och husdjuret får följa med, betonar Ewa Jonsson att flytväst ska nyttjas.
– Jag simmar en hel del med min gamling Skotte, och han har alltid flytväst på sig. De är väldigt praktiska och har ett handtag på ryggen. Dessutom kan det förekomma algblomning även i insjöar, vilket kan vara väldigt farligt för djur om de dricker detta vatten, inflikar hon.

Fästingplågan är en årligen återkommande sommarkonstant, och såväl hundar som katter kan drabbas av fästingburna sjukdomar, framför allt anaplasmos. Det finns även droppar, halsband och tabletter man kan ge sitt djur som gör att fästingen dör innan den utsöndrar de farliga ämnena, berättar Ewa.
En annan för hundar och katter icke önskvärd kontakt är huggormen.
Reptilens gift kan orsaka stora skador och i vissa fall vara dödande.
Den milda vintern gjorde att ormarna tämligt tidigt kunde kräla fram från sina hålor.
– Till dags dato har vi behandlat 56 huggormsbitna djur, konstaterar Ewa Jonsson.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS