ANNONS

Åke Ljungberg är en av de medverkande i årets folklustspel på friluftsscenen på Husby hembygdsgård.
Foto: Mikael Eriksson

Sommarens bygdespel bygger på minnen

SMEDBY z “Det var en gång ett café” är namnet på sommarens folklustspel på Skinnarbacken i Smedby. Spelet rör sig kring Sonja och hennes minnen från en tid då hon drev ett kafé.

Inne i samlingslokalen Klippan i Smedby pågår repetitionerna av sommarens spel på Skinnarbacken för fullt. Skådespelarna i Föreningen Husby Bygdespel läser manus men det blandas snabbt med skratt och glädje. De provar sig fram för att hitta in i de olika karaktärerna.
– Vi har kört på i fyra veckor, säger Anna Lotta Sjöstrand som spelar Sonja och som är en av huvudkaraktärerna i spelet.

Men egentligen startade arbetet redan i höstas, då drog den stora jakten igång – på ett manus.
– Vi i styrelsen har läst minst 15 olika manus, säger Pia Eriksson.
– Det är så många olika parametrar att ta hänsyn, säger Ebbe Kindblom.
Historien och manuset ska passa gruppen med amatörskådespelare, det ska även passa att sätta upp på en friluftsscen en sommarkväll.
– Och det måste stämma in på publikens förväntningar, skjuter Albert Harloff in.

Till slut ramlade polletten på plats. Valet föll på en pjäs som Husby Bygdespels egen regissör de senaste tre åren Martin Lindberg skrivit och som Friteatern satte upp för cirka 15 år sedan. Men nu ska spelet anpassas till Skinnarbacken och de förutsättningar som finns där.

Handlingen kommer som sig bör utspelas i Hedehyttan och ett gammalt nedlagt kafé. Inne på kaféet får publiken möta Sonja som en gång i tiden, tillsammans med sin syster, drev kaféet. Spelet har följaktligen fått namnet “Det var en gång ett café”, men skulle lika gärna kunna ha hetat “I huvudet på Sonja”. Detta eftersom handlingen rör sig i huvudet på huvudkaraktären Sonja och hennes minnen. Och det är just Sonjas minnen som kommer att bli den tråd som binder samman spelet. Under de cirka två timmar som spelet pågår kommer publiken att få stifta bekantskap med en mängd olika och udda figurer som dyker upp i Sonjas minnen.
– Det är ganska så absurda minnesbilder, skrattar Åke Ljungberg utan att avslöja så mycket mer om vad som är att vänta.
– Det kommer att bli många förvecklingar, säger Ebbe Kindblom.

De utlovar att spelet kommer vara en blandning av fars, drama, musik och komedi som toppas med en lagom dos med kärlek och nostalgi.
– Och det ska finnas en folklustspelstouch över det hela, säger Åker Ljungberg.
En tradition som blivit är att Albert Harloff skriver musik till spelen på Skinnarbacken. Så även detta år då han specialkomponerat en låt som kommer att ha sitt uruppförande under spelet.

För att sätta upp en sommarpjäs som denna krävs folk både på och bakom scen. Runt 25 personer, varav av 11 på scenen som ska dela på 18 roller, räknar man med är delaktiga på något vis.

Premiären blir som vanligt första lördagen efter midsommar, det vill säga 30 juni och sedan pågår spelet under den följande veckan för att låta ridån för denna sommar gå ned den 8 juli.

Publicerad i Annonsbladet (Hedemora/Säter) vecka 15 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS