ANNONS

Solveig Bergqvist Larsson, Cecilia Kyllinge och Jan-Olof Jonsson medverkar i den helt nya nostalgishowen “Frukostklubben”, som spelas på flera platser i södra Dalarna samt i Västmanland under hösten. Solveig skriver manus och hennes dotter Cecilia sköter gestaltandet och scenografin medan Jan-Olof står för musiken.
Foto: Stefan Thelin

Solveig och Cecilia sätter upp nya nostalgishowen “Frukostklubben”

SÄTER/HEDEMORA För sjunde gången har Solveig Bergqvist Larsson och dottern Cecilia Kyllinge satt upp en nostalgishow. “Frukostklubben” spelar de, tillsammans med musikern Jan-Olof Jonsson, fram till Lucia. “Jag är förvånad själv över hur många saker jag kommer på”, säger Solveig om hur hon hittar inspiration till showerna.

I tio års tid har Solveig Bergqvist Larsson och Cecilia Kyllinge gjort nostalgishower tillsammans. Bland showerna finns “Säg Algots, det räcker”, “Ta’t lugnt – ta en TOY” och “Myggjagare och Näbbstövlar” och de har spelats över hela landet. Nyligen avslutades en turné i Västerbotten och Småland med Lill-Babs-showen “Hon är jag”.
– Det är så roligt att få vara ute och spela igen. Vi har nyss gjort ett 30-tal föreställningar och nu har vi lika många kvar innan året är slut, berättar Solveig Bergqvist Larsson.

Själv bor hon i Arkhyttan, i Säters kommun. Cecilia bor i Stockholm och i Källsbyn, Dala-Husby, i Hedemora kommun.
– Nu blir det ett par shower på hemmaplan, i Stocksbro bystuga och Svinö bygdegård. Det är väldigt roligt att spela i bygdegårdar, det är våra favoriter. De är så små att vi kommer nära publiken och det gör att det blir intimt, säger Solveig Bergqvist Larsson.

Den hela nya showen heter “Frukostklubben” och är – liksom de tidigare – inspirerad av Solveigs egna minnen och tankar om uppväxten på 1950- och 1960-talet där hon gör jämförelser med den tiden och nutid.
– Upplägget är ungefär detsamma, att jag bjuder in publiken till min familj, med gruvherren och gruvherrens fru. Jag skriver allt manus själv och sedan bollar jag med Cecilia, som gestaltar detta och bestämmer om scenografin och så. Hon kan exempelvis bestämma att “Nu sitter vi i ett 50-talskök i den här scenen”. Showerna innehåller både texter, sketcher och sånger. Det är viktigt att sångerna och texterna harmonierar med varandra, att det finns en röd tråd, säger Solveig Bergqvist Larsson.

Solveig Bergqvist Larsson är bosatt i Arkhyttan, Stora Skedvi, i Säters kommun. Foto: Mattias Axelsson

Är det svårt att komma på nya texter efter tio år?
– Från början så hade jag min barndomsroman “Ögona böj”, från 2012, att ösa ur. Därifrån har jag hämtat mycket manusstoff. Men jag är förvånad själv över hur många saker jag kommer på, både minnen, texter och sånger, säger Solveig Bergqvist Larsson.

Klädbytena är viktiga under showerna. Och det måste gå undan, så att det inte blir uppehåll i showen.
– Ja, det måste gå väldigt snabbt, men vi använder kläder med band i dragkedjorna, så det går snabbt att byta. Vi har blivit fenor på detta efter tio år med nostalgishowerna, säger Solveig Bergqvist Larsson.

Turnéplan för Frukostklubben:
20 november: Hedenborg Svärdsjö (Falu kommun).
21 november: Skepptuna bygdegård (Märsta kommun).
22 november: Säters Folkets hus.
26 november: SPF, Stora Skedvi, Stocksbro bystuga (internt arrangemang).
27 november: Mora, Vika bygdegård.
28 november: Kungsåra bygdegård (Västerås kommun).
3 december: Åsgarns bygdegård (Avesta kommun).
4 december: Möklintagården (Avesta kommun).
5 december: Norbergs Teaterbiograf.
10 december: Dala-Husby, Svinö bygdegård (Hedemora kommun).
11 december: Gimsbärke bygdegård (Borlänge kommun).
12 december: Vibberbo bystuga (Hedemora kommun).
Mer information om tider och biljettbokning finns på Solveigs hemsida, www.solpennan.com

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter), nr 47, 2021

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS